НОВИНИ

Министърът на вътрешните работи: Мигрантският натиск е засилен, но няма условия за притеснение

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 05.08.2022
Чете се за: 02:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Мигрантският натиск на българо-турската граница е засилен, очакваме да нараства и сме готови да противодействаме. Засега няма основания за притеснение. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който инспектира българо-турската граница в зоната на отговорност на Гранична полиция Елхово.

Дерменджиев заяви, че за същия период на миналата година миграционният натиск се е увеличил близо 6 пъти, а съпоставено с миналия месец - около 24%. За първите седем месеца на годината е имало над 60 000 опита да бъде преодоляна границата. Предимно от хора от Сирия и Близкия Изток.

"Запознахме се със ситуацията и проблемите. Засега няма никакви основания за притеснение. Наличните сили се справят. Има командировани около 860 човека от вътрешната част на страната - полицейски сили, които подпомагат на Гранична полиция. Внимателно, ежедневно следим картината и ако има промяна, сме готови да реагираме с допълнителни сили и с промяна в организацията", каза Дерменджиев.

Към днешна дата не се налагат допълнителни части, но ако има промяна, ще реагираме незабавно. Динамиката на събитията налага ежедневно да следим тези процеси, допълни той.

Според Дерменджиев оградата е в добро състояние, техническите съоръжения са изправни.

По отношение на предсрочните избори, за които Дерменджиев ще отговаря, каза, че вече са влезли в комуникация с ЦИК и предстоят срещи в началото на следващата седмица.

"Уверявам ви, че всичко, което съществува като добри практики, ще бъде приложено. Но нашата амбиция е да заловим този път хора, които стоят зад този вот, а не просто да го възпрепятстваме, както се случваше до момента. Не поради липса на желание, а на достатъчно капацитет в тази насока. Целта беше да се предотврати купения вот, към тази цел добавяме да установим лица, които се занимават с това и да понесат съответна наказателна отговорност", каза Дерменджиев.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков: Направихме крачка напред, а в най-важния момент се връщаме две назад
Кирил Петков: Направихме крачка напред, а в най-важния момент се връщаме две назад
Крис Минков замени Балкан с Рилски спортист
Крис Минков замени Балкан с Рилски спортист