НОВИНИ

Какви са трудностите пред украинските моряци?

Мария Плачкова
от Мария Плачкова
10:01, 05.08.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Европа
Слушай новината

Украинските моряци са важна част от европейското корабоплаване. От началото на войната обаче те не могат да напуснат страната заради Закона за пътуване в чужбина по време по военно положение, който забранява на мъже от 18 до 60 да напускат Украйна.

През пролетта беше създадена електронна петиция до президента Володимир Зеленски, но тя все още не е набрала необходимия брой гласове.

"Петицията има огромно влияние, ако събере 25 000 подписа. След като я види, президентът на Украйна трябва да отреагира. За два месеца ние събрахме 11 000 гласа. Активно ни помагат блогъри и известни медийни личности да разпространяваме информацията за тази петиция. За последните 2 дни събрахме още 2000 подписа", заяви инициаторът на петицията Андрей Старчевски, изпълнителен директор на "Скаймар".

Хиляди моряци в Украйна нямат възможност да започнат работа. Тези, които до началото на войната са били на рейс, продължават договорите си или си наемат апартаменти в Европа, включително и в България.

"Аз работя на танкер като щурман. След рейса реших да остана в България, защото нямаше гаранции, че когато пристигна в Украйна, ще мога да продължа работата си. Най-тежкото за мен е, че след 7 месеца в морето не мога да видя близките си. Също имах проблем с търсенето на жилище. Компанията не ни предоставя квартира, търсих самостоятелно. Никой не дава за кратко, само хотели, а те в сезон и са много скъпи", казва украинският моряк Георгий.

Украинските моряци не губят надежда, че скоро петицията ще набере необходимия брой гласове и те ще получат положителен отговор.

"Работя като моряк 25 години. От началото на войната съм в доброволческа организация. От първите дни на войната помагаме на военните. Искаме да продължим, но възможностите намаляват. Затова се надяваме скоро да получим разрешение за заминаване за работа. За да можем да издържаме семействата си и икономически да помогнем на Украйна", каза украинският моряк Максим Задорожний.

Вижте повече във видеото

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сесар Аспиликуета подписа нов договор с Челси
Сесар Аспиликуета подписа нов договор с Челси
Нов тото милионер в Пазарджик
Нов тото милионер в Пазарджик