НОВИНИ

Бизнесът: Цената на тока може да се повиши в края на годината

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
09:08, 05.08.2022
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

Бизнесът алармира, че освен несигурни доставки на газ до края на годината, през последното тримесечие на цената на електроенергията за небитовите потребителите ще се повиши. Причината е, че решението на Народното събрание, с което се осигурява компенсация от цената, ще изтече.

Затова предупреди в "Денят започва" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов. Икономистът Стоян Панчев определи ситуацията като кризисна, защото цените на природния газ дори надвишат тези от февруари, когато започна мащабната руска офанзива в Украйна.

Добрин Иванов каза:

"Имаме проблем, който ще се задълбочи в последното тримесечие на октомври-декември, тъй като все още не е осигурен газ на страната. Това, което по принцип потребява икономиката като количества газ за това тримесечие не са договорени и нямаме сигурност. От друга страна има ескалация в цените. т.е. за нас все още стои въпроса в частта за газ. Проблемът с цената на електроенергията беше решен с решението на Народното събрание и до края на септември тя ще бъде установена. Може би беше грешка, че беше фиксирани само за три месеца. Нашето искане беше до края на годината. Предполагаме, че ще се задълбочи проблемът с цената на електроенергията през октомври.

Не настояваме да получим по договора от "Газпром", ние настояваме да бъдат осигурени доставките. Ако могат да договорят алтернативни доставки, които да бъдат сигурни и на цена не по лоша от тази, която ни е осигурена по договора с "Газпром", ние трябва да се възползваме от такава възможност. Но това дефинитивно отказване от доставките на най-големия доставчик, който може да ни доставя газа от днес за утре и то не през терминал за втечняване на газ, а с тръбопровод, за нас е нелогично и ние смятаме, че трябва да прегледаме тази възможност и ако тази възможност може да бъде осигурена в кратък срок да се възползваме от нея. Трябва да вземем всички подробности, които са свързани с изпълнението по договора с "Газпром": дали започването на преговори с "Газпром" по действащия ни договор ще повлияят на евентуален бъдещ съдебен иск от страна на България за неизпълнението на договора, дали клаузата "вземи или плати" е клауза, по която България е уязвима в настоящата ситуация. Но това, за което настояваме е, да се вземат действия за осигуряване на необходимите количества на достъпни цени. Източникът е въпрос на анализ."

Стоян Панчев каза:

"До момента европейските спотови пазари са на нивата от началото на войната, дори малко повече в последните дни. В август, най-топлия месец, получаваме цени от паниката от началото на войната около 200 евро на метаватчас - т.е. със сигурност сме в криза.

Вчера чухме, че Румъния няма да участва в плана за 15% намаляване на потреблението и това основно се движи от факта, че те имат собствено вътрешно производство. Нещо, което трябваше да свършим преди 10 години, когато имаше желание за развиване на българско собствено производство на газ, но тогава бяха изгонени американските инвеститори, беше блокирано дори проучване за газови находища за съжаление в газовата криза и с такива енергийни ресурси, когато става въпрос проблемите се решават 10 години по-рано."

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спасяват белуга, попаднала в Сена
Спасяват белуга, попаднала в Сена
Ще има ли обходен път Павликени?
Ще има ли обходен път Павликени?