НОВИНИ

Спасяват белуга, попаднала в Сена

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:13, 05.08.2022 (обновена)
Чете се за: 01:37 мин.
Любопитно
Слушай новината

Необичайна спасителна операция се провежда във Франция. Еколози и пожарникари се опитват да спасят белуга, попаднала в река Сена, въпреки че обичайното ѝ местообитание са арктическите води.

Четириметрова белуга, с характерен бял цвят, беше забелязана в сладките води на Сена. Дивият морски бозайник е сам и очевидно се е заблудил, отдалечавайки се на 200 километра от устието на реката в Атлантическия океан.

"Белугата е стадно животно, но тук е само. И това е изненадващо. Освен това живее в студени води, докато тук водата е по-скоро топла", каза Изабел Дорлиа-Пузе, секретар на префектура Ор.

Три дни, след като белугата е открита във водите на Сена, е мобилизиран спасителен екип. Първата им задача е да установят здравословното състояние на бозайника. Положителен резултат от наблюденията им е, че рефлексите на белугата не са засегнати.

Местните власти са издали разпореждане хората да стоят далеч от белугата, за да улеснят операцията по спасяването ѝ. Най-големите опасения са да не се повтори случаят от месец май, когато тежко болна косатка се оказа в Сена, но опитите да бъде върната в морето се провалиха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коко Гоф срази Наоми Осака за четвъртфинал в Сан Хосе
Коко Гоф срази Наоми Осака за четвъртфинал в Сан Хосе
Бизнесът: Цената на тока може да се повиши в края на годината
Бизнесът: Цената на тока може да се повиши в края на годината