НОВИНИ

Дрогираният шофьор от Пловдив пред съда: Бях на лекарства и в любовна депресия

bnt avatar logo
от БНТ
13:56, 05.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
Криминално
Слушай новината

Дрогираният мъж, който предизвика зрелищна гонка в двора на пътната полиция в Пловдив, остава в ареста. Това реши днес състав на районния съд в града.

Във вторник 49-годишният Александър Паталенски отишъл да пререгистрира автомобила си в КАТ Пловдив в неадекватно състояние. След опит на полицейски служители да бъде тестван за алкохол и наркотици, той се качил на колата и си и опитал да избяга, но след кратко преследване е заловен.
В съдебната зала днес арестуваният шофьор с отнета книжка не се съгласи с изнесените от прокуратурата доказателства и на няколко пъти прекъсна представянето на мотивите на съдията за задържането му в ареста.

Паталенски настоя, че не употребява наркотици, а лекарства за депресия. Те обаче давали фалшив положителен резултат на наркотестовете. Състоянието си в деня на инцидента обясни, че е породено от любовни емоции:

"Съжалявам за случилото се. Един миг разсеяност слага край на живота ми. Щеше да бъде най-щастливата седмица в живота ми, това което щеше да следва в следващия ден, а се превърна в най-кошмарната. Наистина страдам от биполярно разстройство, това че медицински екип е бил викан, са глупости. Ако беше викан, аз щях да искам диазепам. Аз исках, но те не ми дадоха, за да мога просто да преодолея и аз своята част от стреса", обясни Паталенски.

Над 100 нарушения на пътя е извършил шофьорът, който вчера катастрофира пред КАТ-Пловдив

Първоначалният тест е отчел употребата на амфетамини.Заради летните отпуски ще се забави резултатът от назначената кръвна експертиза, от който зависили дали ще бъдат повдигнати и нови обвинения.

"По отношение на самото дело, на практика във вчерашния ден, извършихме огромен обем работа. На 80 % може да се каже, че е приключено", коментира Атанас Илиев, наблюдаващ прокурор.

Според защитата заради опита на обвиняемия да скочи от прозореца на районното е необходима психиатрична експертиза.

БНТ: Какви са доказателствата за биполярно разстройство, с които разполагате?

Боян Цонев, адвокат на обвиняемия: Това е негово твърдение, както виждате от неговите действия също може да се направи предположение, че има психично разстройство.

Съдът прецени, че заради предишните си над 100 нарушения, сред които шофиране след употреба на алкохол и отнета книжка, Паталенски може да извърши нови престъпления. Мъжът може да обжалва задържането си в тридневен срок.

Репортер: Николай Райшинов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на икономиката обсъди със синдикатите мерки за повишаване на доходите
Министърът на икономиката обсъди със синдикатите мерки за повишаване на доходите
12 ще бъдат отборите във волейболното първенство на България
12 ще бъдат отборите във волейболното първенство на България