НОВИНИ

Нинова: Разграничаваме се от тримата служебни министри от БСП, не носим отговорност за техните действия

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 05.08.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Националният съвет на БСП се разграничава от тримата си членове, назначени за министри в служебния кабинет - Крум Зарков, Явор Гечев и Весела Лечева. Това заяви на брифинг лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

Вижте още в репортажа на Вера Александрова

"Разграничаваме се от членовете на Националния съвет, назначени за служебни министри в нарушение на устава на партията. Не носим никаква политическа отговорност техните действия, както и на цялото правителство. Смятаме за недопустима намесата на президентската институция във вътрешнопартийни дела на политически партии и в частност на БСП", категорична бе Нинова.

Никога не сме имали намерение да ги изключваме, те остават членове на партията, каза още тя.

Нинова коментира изказването на вицепрезидента Илияна Йотова по отношение на тримата министри: "Хората недоумяват защо е тази битка на Корнелия и на още 7 - 8 човека от сегашното ръководство на партията. Уверявам ви, че това не е позицията на българските социалисти":

"Не знам от чие име говори г-жа Йотова и на кой орган на партията, ние днес представихме официалната позиция на Националния съвет и тя е тази - разграничаваме се, приемаме за недопустима намесата на президентската институция в партийните работи. Всеки когато говори, моля да уточни, че го прави в лично качество", заяви председателят на БСП.

Националният съвет на БСП се събра днес, за да формулира стратегията и приоритетите на левицата за предстоящите избори.

"Партията тръгва в пълна мобилизация към изборите. Днес Националният съвет одобри водачите на листи, местата на гражданските квоти и коалиционните партньори. Избрахме предизборен щаб, приехме коалицията, с която ще участваме на изборите", заяви Нинова.

Борислав Гуцанов ще бъде председател на предизборния щаб. Корнелия Нинова съобщи още, че има промени в коалиционната структура на "БСП за България"

"В коалицията остават тракийските дружества и "Екогласност", отпадат "Нова зора" и комунистическата партия, но подписваме нови споразумения за подкрепа. БСП ще се яви на изборите в коалиция с около 10 партии."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България с трима представители на Световното първенство по бадминтон в Токио
България с трима представители на Световното първенство по бадминтон в Токио
Стефан Цветков беше избран за посланик на институция в колежанския спорт
Стефан Цветков беше избран за посланик на институция в колежанския спорт