Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Русия гони 14 български дипломати

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
13:27, 05.08.2022 (обновена)
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
русия гони български дипломати
Слушай новината

Русия гони 14 български дипломати.

В сайта на руското министерство на външните работи се посочва, че днес българският посланик Атанас Кръстин е получил нота. В нея се посочва, че Москва обявява за персона нон грата 14 сътрудници на дипломатическите мисии и консулства на България в Русия.

Действията са отговор на решението на българската страна да обяви за персона нон грата 70 руски дипломати и сътрудници, работещи в руските дипломатически представителства в България.

В информацията на сайта на министерството се казва: "Бихме искали да подчертаем, че отговорността за последиците от тези контрапродуктивни действия изцяло и напълно носи правителството на България начело с господин (Кирил) Петков."

"Считаме, че подобни действия, не само нанасят съществена вреда на традиционните връзки между нашите две държави, но и накърняват правата на сънародниците ни, лишени от достъп до консулски услуги", се казва в изявлението на руското външно министерство.

И още: "Подобни действия не само нанасят съществена вреда на традиционните връзки между нашите държави, но са и свидетелство за продължаващата деградация на колективния Запад, готов да жертва интересите на партньорите си, само и само да навреди на Русия. Безусловното следване на тази линия от страна на официална София, предизвиква съжаление".

"Убедени сме, че приятелското поведение спрямо Русия няма нищо общо с националните интереси на България и народа ѝ", завършва информацията в сайта на външното министерство на Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Пловдив пое знамето за Световното по гребане за младежи през 2023 година
Пловдив пое знамето за Световното по гребане за младежи през 2023 година
Красимир Дунев: Очаквам много добри резултати на Европейското първенство
Красимир Дунев: Очаквам много добри резултати на Европейското първенство