НОВИНИ

Служебният кабинет ще покаже истинската ситуация в държавата, заяви премиерът Гълъб Донев

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:32, 05.08.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са почти във всяка сфера на обществения живот, заяви в първото си телевизионно интервю служебният премиер Гълъб Донев.

Доставките на газ са осигурени до месец август, обяви в "Още от деня" Донев. И изтъкна, че служебното правителство ще търси възможни източници за пълна диверсификация на доставките на газ. Ще се опитат да изключат по възможност търговците и посредниците в договорите, защото това повишава цената на газа.

"От всички тези доставки, които в момента имаме от септември до декември 1/3 от необходимото количество не ни е покрито. Дори тези 7 танкера, за които се говори - това са едни танкери, за които ние нямаме едни сигурни доставки до газопреносната мрежа на България. Това е една оферта, за която казват: сключете договор. С кого да сключим договор? Правителството ни завещава една схема, в която ние трябва да преговаряме с търговци. Тогава на каква цена ще доставим този газ за България? Това не означава, че ние няма да преговаряме с тези доставчици, напротив ще разширим този кръг и ще обявим търг", заяви Донев.

Интерконекторът с Гърция ще бъде готов до края на август, а кабинетът на Донев ще положи усилия да бъде въведен в експлоатация.

След септември пари в бюджета за компенсациите за бизнеса за електроенергия не са предвидени.

"Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още повече потреблението на електроенергия. С механизма, който е приет в момента казваме: "изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре."

След като стана ясно, че Русия гони 14 български дипломати и служители, служебният премиер е разговарял с външния министър.

"В консулството ни в Санкт Петербург ще бъдем изправени в невъзможност то да работи, но с министъра разговаряхме днес и има план, в който да се обезпечи работата", каза Гълъб Донев.

Служебният премиер отговори на обвиненията в реваншизъм като заяви, че ще кабинетът ще бъде равноотдалечен.

"Точно затова ще покажем истинската ситуация в държавата, за да не може партиите да правят своята кампания върху гърба на кабинета, което вече се случва. Това не е честна игра, но имаме здрави нерви", заяви Донев.

За смените в ръководството на ключови агенции премиерът заяви, че всички назначения са направени след обстоен анализ на професионалните качества и показаните резултати.

"Може да се види с резултатите, които НАП показва за изпълнението на приходната част на бюджета през първите 6 месеца на годината с анализите прогнозите, които са правени до момента, че те не съответстват на реалната ситуация в страната. Така че мотивите са изключително чисти и изрядни. Приемственост да, но там където имаме устойчиви политики, там където имаме ефективни решения. Но всичко останало, което е в застой и 7 месеца не е било придвижвано, ние ще скроим", каза премиерът.

Служебното правителство ще провери всички документи по Плана за възстановяване и устойчивост и ще ги изпрати до Европейската комисия като очакванията са първите плащания да бъдат през есента.

Вижте още в обзора на Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов в Исперих: 100 млн. лева са загубите в сектор "Земеделие" при управлението на Петков
Борисов в Исперих: 100 млн. лева са загубите в сектор "Земеделие" при управлението на Петков
Радев: Определени кръгове нагнетяват лъжи за служебния кабинет още от първия му ден
Радев: Определени кръгове нагнетяват лъжи за служебния кабинет още от първия му ден