НОВИНИ

След мощните трусове: Над 4300 са жертвите в Турция и Сирия

Продължават и вторичните трусове

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:07, 07.02.2023 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Спасителните операции в Турция и Сирия продължиха и тази нощ след мощното земетресение вчера сутринта, последвано от друг силен трус по обяд. Броят на жертвите вече е над 4300 души. Турция потвърди за повече от 2900 загинали и близо 16 000 ранени. Тази нощ беше регистрирано ново земетресение в централна Турция с магнитуд 5,6 по Рихтер, по данни на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център. Страната беше разтърсена и от серия вторични трусове.

Надпревара с времето в Турция и Сирия след трагедията. С настъпването на нощта в турската провинция Хатай местни жители се опитват да чуят гласовете на близките си, затрупани под отломките. Само там рухналите сгради са повече от 1200.

Дениз, жителка на Хатай: "Чухме ги. Молят за помощ. Молят да бъдат спасени. Но ние не можем да им помогнем. Никой не е идвал тук от сутринта".

Всяка минута е важна, а следващите часове ще бъдат решаващи за издирването на затрупани хора. Най-критичното за тях е липсата на вода и кислород. Останалите без дом хора се борят с ниските температури, снега и дъжда.

- "Къщите ни са пострадали и не можем да влезем вътре. Нищо не сме хапвали от сутринта, децата ни са гладни".

Други временно са настанени в палатки. Към зоната на труса тази сутрин от Истанбул тръгнаха 13 000 спасители.

"Има сериозни поражения на болницата в Хатай. Блок А на обществената болница в Искендерун се срути вследствие на труса. Продължава евакуирането на пациенти и здравни служители. Изпратихме още хора да помагат за ранените, настанени в регионалните болници. Започна прехвърлянето на пациенти с линейки, включително по въздух. В десетте най-засегнати района са мобилизирани 2 256 медици с 602 линейки, 187 спешни екипа, две въздушни линейки. Работи се и по създаването на полева болница", заяви Фахретин Коча, министър на здравеопазването на Турция.

Към опустошените райони в Турция продължават да пристигат екипи и помощ от целия свят. На място са вече над 2600 души от 65 страни. Доставени са 300 хиляди одеяла и повече от 41 000 семейни палатки.

Помощ и за Сирия от Иран и Ирак - на летището в Дамаск пристигнаха 70 тона храна, медикаменти, одеяла и други продукти от спешна необходимост. Там също разрушенията са значителни. Училище в Алепо е временен подслон за мнозина.

- "Дойдохме тук, за да сме в безопасност с децата ни. Сградите се срутиха, балкони падат по улиците, хората плачат. Трудно е да се опише".

Лошото време усложнява спасителните операции и в северна Сирия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шест месеца след нападението: Салман Рушди издава нов роман
Шест месеца след нападението: Салман Рушди издава нов роман
Ледено време в половин България и днес, а в източните райони все още ветровито
Ледено време в половин България и днес, а в източните райони все още ветровито