НОВИНИ

Свързани ли са трусовете у нас и в Турция?

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:27, 06.02.2023
6823
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Няколко труса в различни точки само в последното денонощие. Освен двете огнища в Турция - макар и много по-слаби - земни трусове бяха регистрирани и у нас. Снощи в Димитровград, днес следобед в района на Кърджали - според сеизмолозите - без връзка с турските трусове. Заради засилената сеизмичната активност обаче учените казват, че са попаднали в така наречения земетръсен хаос.

Вторичен трус на всеки 6 - 7 минути. Тъй като сигналите от трусовете се преплитат задачата на сеизмолозите се усложнява.

"Когато се генерира едно земетресение, неговите вълни започнат да се разпространяват, да се пречупват, да се отразяват в различните слоеве на Земята и те циркулират нагоре-надолу, много близко след това става друго земетресение, то излъчва нови вълни и когато нашият сеизмолог трябва да реши и определи епицентъра и магнитуда на едно събитие, той трябва да хване сигнала на вълните, които са само от този трус", каза доц. Петя Трифонова, зам.-директор на Национален институт по геофизика, геодезия и география.

Турция е опасна сеизмична зона. На територията ѝ има два много сериозни разлома - освен, че са големи по размер и дължина, те са и много дълбоки.

"Арабската плоча се движи на север със скорост 2 см на година, което е много висока скорост на земната кора. Съответно подпира Анадолската плоча и предизвиква движение ето в тази посока като тя от север и от юг е притисната от другите две големи плочи - евразианската и африканската плоча. Ето защо по тези разломи се генерират сравнително често много силни земетресения, каквото е това от тази нощ", каза доц. Петя Трифонова.

Земетресения с толкова висок магнитуд може да се сравнят по сила с взрив на най-мощното ядрено оръжие в света.

"Земетресение от подобен магнитуд излъчва огромно количество енергия. Тази енергия се преразпределя по околните участъци от тези разломи и когато се натрупа критично напрежение в някои от тези участъци, то се къса и реализира подобен род земетресения", обясни доц. Петя Трифонова.

Заради липсата на разломи у нас се наблюдава по-скоро локална сеизмичност. През последното денонощие трусове са усетени в Южна България. Снощи малко след 21, земетресение с магнитуд 3,2 е регистрирано в района на Димитровград.

Земетресение е регистрирано в района на Димитровград

Днес следобед трус със същия магнитуд разлюля и Кърджалийско. Сеизмолозите ни отричат да има връзка между земетресенията в България и Турция. И допълват, че в района на Вранча в последните дни не са регистрирани трусове, каквато информация се появи по-рано днес.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев за земетресението в Турция: България е първата, която реагира на това бедствие
Президентът Радев за земетресението в Турция: България е първата, която реагира на това бедствие
Стоилов определи стартовия състав на Левски за контролата със Септември
Стоилов определи стартовия състав на Левски за контролата със Септември