НОВИНИ

Правителството със спешни мерки срещу високите цени

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
23:10, 06.02.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството търси начини за справяне със спекулата при цените на храните у нас. Това обяви премиерът Гълъб Донев, който присъства на икономически форум, организиран от списание Економист. Въпрос, който беше поставен от президента Румен Радев, е продължаващото сериозно неравенство в обществото, дължащо се на разтварящата се ножица между бедни и богати.

"Усилията на второто служебно правителство ще бъдат насочени към постигане на реални резултати за овладяване на цените на хранителните стоки, неутрализирането на основните фактори, които влияят за поскъпването на живота, но това не е повод за успокоение. Трудно можем да говорим за стабилност и растеж, когато цените на основните хранителни стоки ужасяват хората в България", заяви Гълъб Донев, служебен министър-председател.

Утре премиерът свиква в Министерския съвет среща с участие на министри и шефовете на агенции, които да дадат повече информация за наличието на спекула на пазара.

"Възложил съм да бъде направен анализ на образуването на цените спрямо резултатите на този анализ ще търсим възможните решения за спирачка на покачването им. Искам ясно да заявя че не приемам аргумента такива са цените навсякъде в Европа", заяви Гълъб Донев.

Според данните, представени от президента, неравенството в България остава сериозен проблем.

"Инфлацията в средносрочен план е наистина проблем, инфлацията води до задълбочаващо се социално разслоение, българите са хората с най-ниските резерви в целия европейски съюз - говоря за лични резерви на домакинствата", заяви Румен Радев.

Президентът постави пред бизнеса и друг сериозен проблем - спирането на помощите за бизнеса.

"Вие хората от бизнеса започвате да свиквате и така е редно държавата да помага - големият въпрос е докога и как ще помага държавата и европейските институции. Въпросът е какво се случва с бизнеса и аз мисля, че ще бъде големият проблем за в бъдеще - преходът обратно към пазарна икономика".

След като разкритикува последните два парламента заради липсата на достатъчно работа за укрепване на икономиката, президентът отбеляза, че средата, която създава служебното правителство, е много по-позитивна за правенето на бизнес у нас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ледено време в половин България и днес, а в източните райони все още ветровито
Ледено време в половин България и днес, а в източните райони все още ветровито
Двата самолета "Спартан" направиха втори курс до Турция
Двата самолета "Спартан" направиха втори курс до Турция