НОВИНИ

След речта на Путин: Какви са рисковете, ходовете и стратегиите на войната в Украйна - коментар на Камен Невенкин и Николай Кръстев

bnt avatar logo
от БНТ
09:31, 22.09.2022
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Навръх Международния ден на мира вчера, Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в Русия. Какво означава това за войната в Украйна на езика на дипломацията и какви са посланията в речта на руския президент? Разговор в "Денят започва" с експерта по военна история Камен Невенкин и журналиста Николай Кръстев.

По думите на Камен Невенкин това е поредният анонс, че населението на Русия се готви за една дълга война.

"Мобилизацията ще бъде поетапна. В момента Путин си купува време. Не е ясно каква ще е зимата като климатични условия", заяви Камен Невенкин.

Той изрази мнение, че руският президент подготвя сравнително силни бойни части за пролетно настъпление. Отбеляза, че украинците са предвидили подобен ход. Прогнозира ескалация на сраженията.

Журналистът Николай Кръстев допълни, че заради контранастъплението на украинската армия - възвръщането на Харковска област, почти половината от Донецка област, укрепяването на част от границата с Беларус и оттам с Русия показа новите цели на украинската армия за възстановяване на статуквото отпреди 24 февруари.

Николай Кръстев не изключи възможността да бъде обявена пълна мобилизация до месец - месец и половина, като част от инструментариума, който Кремъл ще наложи. Той подчерта, че вероятно ще се засили напрежението с Украйна и със страните от НАТО.

Путин обяви незабавна частична военна мобилизация (ВИДЕО)

Невенкин е категоричен, че най-силното оръжие, с което Русия разполага, не са ракети и танкове, а пропаганда.

Очертанията на войната: Неслучайният успех на украинската контраофанзива

"Мобилизираните ще пристигат в Украйна на части и това няма да са само хора, които ще воюват на предната линия. Ходът на войната няма да бъде променен в бърз порядък", добави Камен Невенкин.

Според Николай Кръстев обявеният от Кремъл ход показва изнервеност на военното и политическото ръководство там. Обясни, че протестите в Русия показват, че хората са категорично против войната и не искат да взимат участие във военни действия.

"Освен това децата на елита ще се укрият, където могат в Западна Европа. Това, на което ставаме свидетели, е засилване на психологическото напрежение", каза още Николай Кръстев.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дидие Дешан преди мача Франция-Австрия: Имам доверие на всичките 24 играчи
Дидие Дешан преди мача Франция-Австрия: Имам доверие на всичките 24 играчи
Европейският съюз започва обсъждането на нови санкции срещу Русия
Европейският съюз започва обсъждането на нови санкции срещу Русия