НОВИНИ

Велико Търново е център на честванията по случай 114 години независима България

bnt avatar logo
от БНТ
07:55, 22.09.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Днес България чества 114 години от обявяването ѝ за независима държава.

В ранното утро на 22 септември 1908 година княз Фердинанд влиза в двора на църквата "Свети 40 мъченици" във Велико Търново и пред миряните в храма изчита манифест, с който провъзгласява страната ни за независима.

Затова по традиция и днес център на честванията е Велико Търново.

"Това е мечта и цел на българите още през Възраждането и се подготвя старателно, положителните последици от този акт са много повече", заяви в "Денят започва" историкът от Великотърновския университет проф. Петко Петков.

"Независимостта идва след свободата, за свободата могат да ти помогнат, но независимостта трябва сам да си я извоюваш", сподели петокласничката Славея.

"Децата се възпитават с личен пример", добави младият учител от Велико Търново Йордан Райков.

С празнична Света литургия в църквата "Св. 40 мъченици" започна отбелязването на националния ни празник. Точно на това място на 22 септември 1908 година цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.

На крепостта "Царевец" в 10.30 ч. с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат своите празнични слова. Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта - мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 година.

В 11.30 ч. започва тържественото шествие, в което ще се включат над 500 ученици от великотърновските училища, гости и граждани, както и участниците в 15-ото издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника "Майка България" ще бъде поднесен гирлянд от цветя в знак на преклонение.

В 19.00 ч. започват строеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ "Васил Левски" пред крепостта "Царевец". Премиерът Гълъб Донев ще участва в тържествената заря-проверка, като ще поздрави представителните роти и ще произнесе приветствено слово по случай официалния празник. С аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина" и празнични илюминации ще приключи празничният ден.

Вижте още в прякото включване на Мирела Дончева.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Испанският крал Фелипе VI прие в двореца "Паласио де ла Сарсуела" шампиона от US Open Карлос Алкарас
Испанският крал Фелипе VI прие в двореца "Паласио де ла Сарсуела" шампиона от US Open Карлос Алкарас
539 са новите случаи на коронавирус
539 са новите случаи на коронавирус