НОВИНИ

Започна изпращането на машините за гласуване в чужбина

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:02, 21.09.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Започна изпращането на машините за вота на втори октомври в чужбина. Паралелно върви и подготовката на устройствата за страната.

Всички 525 машини за вота извън страната са готови за транспортиране. Днес тръгват устройствата за Канада, САЩ и Великобритания, за където трябва повече време. Останалите машини ще тръгнат утре и най-късно вдругиден - за най-близките държави до България, коментира говорителят на ЦИК.

"Складът се охранява от жандармерия. До външната граница на Република България ние ще бъдем ескортирани от жандармерия. Оттам нататък е наша отговорност - на Министерството на външните работи - пристигането на тези машини в пломбиран, запечатан вид до СИК в деня преди изборите. Дори се движим, ако не ме лъже паметта, с около ден и половина - два по-рано, отколкото на предните избори", каза Калин Анастасов - Министерство на външните работи.

При сериозна техническа неизправност на машините ще се преминава към хартиен вот. Решението за това ще взема само Централната избирателна комисия.

"Хартиените бюлетини вече са отпечатани. Част от тях - за извън страната, вече са заминали. Сега в буса за Гърция бяха и хартиените бюлетини, заедно с машините, които видяхте, че заминават. За страната вече вървят по график и се получават, и се транспортират до областните администрации", каза Росица Матева.

Предстои незаетите места в секционните комисии да бъдат попълнени от Министерството на външните работи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиан Ериксен: Да играя за мен беше като мечта
Кристиан Ериксен: Да играя за мен беше като мечта
България се цели в положителни резултати в Лигата на нациите, за да избегне неприятна участ
България се цели в положителни резултати в Лигата на нациите, за да избегне неприятна участ