НОВИНИ

Размяна на пленници между Москва и Киев: Зеленски поиска "справедливо наказание" за Русия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:15, 22.09.2022
Чете се за: 02:17 мин.
По света
Слушай новината

Извършена е размяна на пленници между Киев и Москва. Освободени са 215 украински военнослужещи, от които 108 са от полка "Азов".

Информацията беше съобщена от Андрей Ермак - началникът на президентската администрация. В замяна Киев е предал на Москва 55 пленници, сред които и бившият депутат Виктор Медведчук. Той се смята за приближен на руския президент Владимир Путин и е обвинен в държавна измяна в Украйна.

Путин обяви незабавна частична военна мобилизация (ВИДЕО)

Сред освободените са и част от защитниците на металургичния комплекс "Азовстал" в Мариупол - един от символите на украинската съпротива срещу руската инвазия. Президентът Володимир Зеленски разговаря с част от военните чрез видео връзка, приветства ги и им благодари.

В обръщението си към Общото събрание на ООН, записано предварително, поиска "справедливо наказание" за действията на Русия и поиска създаване на специален трибунал, който да разследва действията на руските военни на украинска територия.

"Беше извършено престъпление срещу Украйна и ние настояваме за справедливо наказание. Престъпление беше извършено срещу държавните ни граници, срещу живота на нашия народ. Престъпления срещу достойнството на мъже и жени. Срещу ценностите, които правят вас и мен общност на обединените нации", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Междувременно в Русия до късно през нощта продължиха протестите срещу частичната мобилизация, обявена вчера от президента Владимир Путин. Част от демонстрациите са прекратени чрез сила. По данни на организации за защита на човешките права повече от 1300 души са задържани по време на протестните шествия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнична програма по БНТ 1 за Деня на независимостта на България
Празнична програма по БНТ 1 за Деня на независимостта на България
Отбелязваме 114 години от обявяването на Независимостта на България
Отбелязваме 114 години от обявяването на Независимостта на България