НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Коледно чудо за жена с увреждания от Русе

bnt avatar logo
от БНТ
07:38, 29.12.2020
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Слушай новината

На Коледа наистина стават чудеса! Пример за такова чудо е историята, която се случи по празниците на гражданка от Русе.

В Международния ден на хората с увреждания в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" ви показвахме репортаж, в който Антоанета Пелтекова сподели притесненията си как ще изкара празниците сама, без подкрепа. Защото, според нормативните документи, през почивните дни за нея и за хората в нейното положение, не е предвидено да има личен асистент. От една варненска фирма обаче ѝ протегнаха ръка.

Българка с двигателни увреждания: Коледа е страшно събитие

Антоанета Пелтекова е с двигателни проблеми от дете. Но въпреки това, не пада духом. Пише поезия, а по стените на дома ѝ са подредени нейни картини.

И чете. Включително и българското законодателство. След като писала писма до кои ли не институции, и чрез БНТ поиска промяна в нормативните документи, за да бъдат осигурени на хората, нуждаещи се от чужда помощ, по-добри условия за живот.

Така жената получи неочаквана подкрепа. След репортажа на БНТ, варненски бизнесмен се свърза с Антоанета Пелтекова, за да разбере от какво има необходимост.

"Много благодаря на тази фирма, която, малко така, ми успокои празника, за да има кой да ми донесе вода и всичко останало, защото те ми подпомогнаха. Аз пиша поезия, лаптопът ми е антика, малко функции има и получих за празника лаптоп и телефон, за да мога да се свързвам с жените, които да ги издирвам и аз, за да си осигурявам човек за обгрижване", споделя Антоанета.

Бизнесменът от Варна пожела анонимност. Пред камерата застана негов приятел от Русе, който помогна коледните подаръци да стигнат до русенката.

Антоанета Пелтекова гледа на този благороден жест като на коледно чудо. И е благодарна за подадената ръка. Но според нея това не е решение, необходими се промени в Закона за личната помощ.

"Трябва да има допълнителна клауза, където ние да ползваме обгрижване, помощници, лични асистенти и през почивните и празничните дни… Ние не сме магазин, за да ни затворят. Ние сме хора, които имаме потребности от въздух, от вода, от топлина и от светлина", споделя Антоанета.

И тъй като гледа философски на живота, тя реши за стореното добро да направи друго добро – на дома за възрастни хора с физически увреждания в Стара Загора.

"Имам много приятели и познати от дома… и им дарявам една картина, един натюрморт, за да им внесе едно колоритно разнообразие в деня. Изпращам им и моите стихосбирки, където има много оптимизъм", казва с усмивка Антоанета

Картината и стихосбирките вече пътуват към дома в Стара Загора като още едно коледно чудо.

Автор: Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Делфините“ от Варна събраха близо 17 000 лв. в помощ за деца с аутизъм
„Делфините“ от Варна събраха близо 17 000 лв. в помощ за деца с аутизъм
Не спират критиките и словесните престрелки между лагерите на Тръмп и Байдън
Не спират критиките и словесните престрелки между лагерите на Тръмп и Байдън