НОВИНИ

След репортаж на БНТ: Общината проверява състоянието на поликлиниката в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
21:18, 13.02.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Фрапантен случай в поликлиника в Русе, която обслужва двата най-големи квартала на града. Наводнени помещения, студ, мокри тавани и рушащи се стени посрещат пациентите вътре. Лекарите се оплакват, че не могат да опазят кабинетите си от обири и вандалски прояви. Сигналите към общината и от тях и от пациенти са много, но отговорът винаги е един и същ - пари за ремонт няма.

След репортажа на "По света и у нас" обаче от общината се ангажираха да проверят как условията могат да се подобрят.

Лекари има и в кабинетите си преглеждат пациенти. Д-р Нериман Панджар се грижи за здравето на над 2000 души. Сред тях е Кемиле Еюбова, която зъзне, докато чака за преглед.

"Трябва да има вид, кушетки да седнем, малко топлина например, то направо е лед. Ето седнах тук, духа", разказа тя.

"Плащаме си наема и поддържаме, колкото можем. Но тези големи течове, които са по стените, тръбите са изгнили, наводняваме се непрекъснато", обясни д-р Панджар.

Най-големият проблем обаче е канализацията, защото е неправилно проектирана. За да се оправи, трябва сериозна инвестиция, но понеже помещението е в жилищен блок, съседите не са съгласни да участват финансово.

"Много пари искат, никой не иска да дава от живущите пари", каза общопрактикуващият лекар.

За здравното заведение отговаря общинското дружество Медицински център 1.

"Не поемат никакъв ангажимент за ремонт - нито за тоалетните, нито за чакалните, нито за външната мазилка. Хиляда пъти сме ги информирали. Гледат и вдигат рамене - нямали пари и толкова", допълни д-р Панджар.

"Аз съм доволна от лекарката и сестрите, те се грижат за нас, пък нека и другите да се грижат за тях", каза Кемиле Еюбова.

Управителят на общинското дружество д-р Стоян Стоянов обясни за БНТ, че се опитват да правят ремонти, макар и усилията им понякога да остават напразни. Преди няколко години поправили покрива на здравния център, но съседи посадили там домати и той отново протекъл. Освен това в договорите за наем с лекарите е включена клауза да правят сами текущите ремонти, затова и наемите им не са високи.

След като екипът ни подаде сигнал за състоянието на здравното заведение, от общината се ангажираха да извършат проверка, за да видят как могат да подобрят условията както за пациентите, така и за лекарите.

Репортери: Даниела Димитрова, Даниела Василева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-студено днес беше в София и Драгоман - минус 8 градуса
Най-студено днес беше в София и Драгоман - минус 8 градуса
Художничка направи книга за Владимир Димитров - Майстора за деца
Художничка направи книга за Владимир Димитров - Майстора за деца