НОВИНИ

След смените в КС: Кой ще се произнесе по жалбата за промените в Конституцията?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
14:01, 11.01.2024
Чете се за: 08:15 мин.
У нас
набързо без дебат комисията конституцията разбра служебен премиер обзор
Слушай новината

Конституционно дело № 1 за 2024 година, в което президентът Румен Радев оспорва наскоро приетите промени в основния закон, е в ръцете на три дами от Конституционния съд.

Докладчици по него са председателката на съда Павлина Панова (избрана за КС от общото събрание на ВКС и ВАС), Соня Янкулова (избрана за КС от общото събрание на ВКС и ВАС) и Мариана Карагьозова-Финкова (назначена от президента Росен Плевнелиев). Те ще трябва да изготвят и предложат на Конституционния съд решение, с което да потвърдят или отменят като противоконституционни атакуваните текстове от промените в Конституцията. Ако се приеме, че Панова, Янкулова и Финкова предложат решение, което и трите подкрепят, то поне още четирима конституционни съдии трябва да гласуват за него, за да бъде прието.

Заради изтичащи мандати и назначения на нови титуляри обаче все още не е сигурно кой ще вземе окончателното решение за промените в Конституцията.

В Конституционния съд в момента има 10 съдии от общо 12. Народното събрание все още не е попълнило квотата на Анастас Анастасов, чийто мандат изтече през 2021 година. Той стана конституционен съдия през 2012 година от парламентарната квота по предложение на ГЕРБ. През 2022 г. изтече и мандата на Гроздан Илиев, който стана конституционен съдия, пак избран от парламентарната квота през 2013 година и пак по предложение на ПГ на ГЕРБ.

През тази година изтичат мандатите на още четирима от конституционните съдии:

  1. Филип Димитров, назначен от президента (Росен Плевнелиев) на 4 октомври 2015 г., като мандата му започна на 11 ноември 2015 г.
  2. Мариана Карагьозова-Финкова, назначена от президента (Росен Плевнелиев) на 4 октомври 2015 г., като мандата ѝ започва на 11 ноември 2015 г.
  3. Константин Пенчев, избран от Народното събрание по предложение на ГЕРБ през октомври 2015 година и встъпил в длъжност на 11 ноември 2015 г. Народното събрание трябва да избере нов конституционен съдия на негово място през октомври тази година.
  4. Таня Райковска, избрана от общото събрание на съдиите във ВКС и ВАС и встъпила в длъжност на 11 ноември 2015 г. На нейно място общото събрание на съдиите във ВКС и ВАС трябва да избере нов конституционен съдия, който да встъпи в длъжност през ноември 2024 г.

На мястото на Филип Димитров и Мариана Карагьозова президентът Румен Радев трябва да назначи нови конституционни съдии през октомври тази година, за да положат клетва и да встъпят в длъжност през ноември 2024 г. Мариана Карагьозова - Финкова вече е определена като един от тримата докладчици по Конституционно дело №1 за 2024 година, което е за оспорените от президента промени в Конституцията. При постъпване на втора жалба от "Възраждане" и ИТН, които декларират, че ще оспорват всички текстове, то тя следва да бъде приложена към вече образуваното дело. Така то ще стане много обемно и е възможно да не приключи до изтичането на мандата на Финкова.

На шест от съдиите в Конституционния съд мандатите им продължават и след 2024 година:

  1. Атанас Семов, назначен от президента (Румен Радев) през 2018 година. Той встъпва в длъжност на 13 ноември 2018 година и мандатът му продължава до 12 ноември 2027 г.
  2. Красимир Влахов, избран от Народното събрание през 2018 година по предложение на ГЕРБ. Мандатът му продължава до 2027 г.
  3. Надежда Джелепова, избрана от общото събрание на съдиите във ВКС и ВАС през 2018 година. Мандатът ѝ продължава до 2027 г.
  4. Павлина Панова, председател на КС, избрана от общото събрание на съдиите във ВКС и ВАС през 2018 година, мандатът й продължава до 2027 година. Тя става председател на КС след като мандатът като конституционен съдия на Борис Велчев изтича.
  5. Янаки Стоилов, назначен от президента (Румен Радев) през 2021 година. Неговият мандат продължава до 2030 година. Проф. Стоилов е единственият действащ конституционен съдия, който през 1991 г. е участвал в съставянето на сега действащата Конституция, като депутат и член на Конституционната комисия в 7-ото ВНС.
  6. Соня Янкулова, избрана от общото събрание на ВКС и ВАС през 2021 г. Нейният мандат продължава до 2030 година.

Съдиите в Конституционния съд се назначават от три квоти, разпределени съответно: 1/3 от съдиите се избират от Народното събрание, 1/3 от съдиите се избират от общото събрание на съдиите във ВКС и ВАС и 1/3 от съдиите се назначават от президента на Република България.

Конституционният съд може да заседава, ако присъстват минимум 2/3 от съдиите или поне 8 конституционни съдии, а решенията се вземат с мнозинство повече от половината от всички съдии или с подкрепата на поне 7 конституционни съдии.

По закон Конституционният съд трябва да взима своите решения само на базата на Конституцията и с юридически мотиви и конституционните съдии не са обвързани с волята на органа, който ги е избрал или назначил. В сегашния състав на съда двама съдии са назначени от действащия президент, който оспорва текстове от Закона за изменение и допълнение на Конституцията на Република България - това са Атанас Семов и Янаки Стоилов.

Другите двама съдии от квотата на президента са Филип Димитров и Мариана Карагьозова-Финкова, но те са назначение от Росен Плевнелиев. Техният мандат изтича на 10 ноември тази година. Възможно е Конституционно дело №1 за 2024 година дотогава да е решено, но може и да се наложи по делото да се произнесат конституционните съдии, които президента Румен Радев трябва да назначи най-късно през октомври, които ще встъпят в длъжност на 11 ноември.

Настоящият парламент, гласувал атакуваните промени в Конституцията, ще изпрати в КС двама съдии - Борислав Белазелков и Десислава Атанасова.

Ако Конституционно дело №1 не приключи до ноември, тогава сегашното Народно събрание ще изпрати и трети съдия в Конституционния съд на мястото на Константин Пенчев. Четвъртият представител на парламентарната квота е съдия Красимир Влахов, чийто мандат ще изтече през 2027 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Травма спря Камерън Нори на турнира по тенис в Оукланд
Травма спря Камерън Нори на турнира по тенис в Оукланд
ЦСКА 1948 с позиция относно пропадналия мач с У Крайова
ЦСКА 1948 с позиция относно пропадналия мач с У Крайова