НОВИНИ

След спирането на руския газ - поляците имат готовност да се справят с кризата

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:42, 30.04.2022
Чете се за: 02:05 мин.
По света
Слушай новината

Заедно с България, Полша беше държавата, на която Русия спря газа заради отказа да се плаща в рубли. Руският доставчик на синьо гориво вече спря газоподаването в няколко полски градове.

Загурув се намира в централната част на Полша, на около 250 км от Варшава. От средата седмицата газоподаването в града е спряно. Компанията, захранвала населеното място със синьо гориво, е руска.

"В Загурув всички учебни заведения, детски градини, медицински центрове, кметството - навсякъде се използва природен газ", казва Карол Блашчак, зам.-кмет на Загурув.

В града са газифицирани цели квартали - сега готвенето и отоплението в тях е невъзможно.

В Загурув има голяма фабрика за производство на храна за животни. Работата й е преустановена и ако газоподаването на бъде възстановено дни, загубите ще са огромни.

Подобна е ситуацията в Леба, курорт на Балтийско море. В около 80% от сградите в града има недостиг на газ и проблеми с отоплението и топлата вода.

"Майските празници са на прага и хотелите в Леба са готови да отворят врати и да посрещат гости. Не мога обаче да си представя как ще се работи ако има недостиг на газ", казва Катаржина Витке, мениджър на хотел в Леба.

След последните две тежки години заради ковид пандемията, надеждите на местния туристически сектор отново са попарени, коментират анализатори.

Варшава вече обяви, че ще се се справи със сложната ситуация, в която я поставя Русия. Газохранилищата в страната са запълнени на над 70% от обемите си, а от утре ще заработи и газовата връзка между Полша и Литва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поразено е летището в Одеса
Поразено е летището в Одеса
Лавров за плащането в рубли: България и Полша са направили своя избор
Лавров за плащането в рубли: България и Полша са направили своя избор