НОВИНИ

Енергийният министър пред БНТ: Газът у нас ще бъде по-скъп от следващата седмица

bnt avatar logo
от БНТ
18:52, 30.04.2022
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Проблемът е в зависимостта на Европа от доставките на газ от Русия. Това заяви в "Говори сега" енергийният министър Александър Николов.

На въпрос дали лично той е взел решение да не подписва анекса с "Газпром", Николов заяви:

По никакъв начин не съм имал нужда от съвет от който и да е."Булгаргаз" спази всички възможни дипломатически изисквания. Няма как на каквато и разумна основа да се подпише онова, което дойде от "Газпром". Първо - защото съдържа елементи, които са неприемливи, второ - защото поставя България в незавидно положение. Трето - защото който и да разпише това нещо, той е потенциален клиент на прокуратурата. Четвърто - защото ако се разпише това нещо, означава изключително тежки финансови последици за "Булгаргаз", обясни Николов.

Според него, при подписване на този анекс, има риск от повишаване на цената на газа.

Българската страна не е нарушила каквато и да е клауза - категоричен е министърът.

Имахме среща в Брюксел, следва среща на 2 май между всички енергийни министри. Основната тема ще бъде какви действия ще предприемат различните държави. Зависимостта на Австрия и Германия е доста по-различна от българската, обясни министър Николов. Очаквам да има единна позиция на ЕС, допълни той.

Енергийните министри обсъждат искането на Русия газът да се плаща в рубли

Много е лесно да се спекулира с цените. "Булгаргаз" прави всичко възможно да осигури конкурента цена, заяви Николов.

Частично, количествата, които не се консумират в Гърция, остават в България. Това са излишъци и съвсем нормално е, ако цената им е конкурентна, "Булгаргаз" да се възползва от тях, обясни Николов.

От следващата седмица газът у нас ще бъде по-скъп, в зависимост какво ще успеем да договорим с Азербайджан, каза Николов.

Според него обаче, средносрочно до дългосрочно, цената на газа в европейския регион ще намалява. В момента се изследват системите на консумация и зависимостта на електрическа енергия. Когато миксът се погледне на регионално ниво, а не на национално, това променя драстично системата, смята енергийният министър.

На ниво количества природен газ в България, не следва да се очакват нарушения в доставките. Цената зависи от "Газпром" на ниво Европа, обясни Николов.

Спекулацията с поведение на държавно дружество, нагнетяване на напрежение, е изключително излишно, заяви Николов в отговор на въпроса дали е възможно цената на газа да се повиши с 35%.

Бизнесът не ни изнудва, смята енергийният министър.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Още акценти от интервюто вижте в репортажа на Гергана Гайдарова:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бохум си гарантира оставането в Бундеслигата след седемголов трилър с Борусия в Дортмунд
Бохум си гарантира оставането в Бундеслигата след седемголов трилър с Борусия в Дортмунд
Хлебозаводите в Белослав може да спрат работа, ако няма доставки на газ
Хлебозаводите в Белослав може да спрат работа, ако няма доставки на газ