НОВИНИ

Заплатите по новия Рамков договор са непосилни за изплащане, смята д-р Тотев от Сдружение на общинските болници

bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 30.04.2022
8258
Чете се за: 01:40 мин.
Още
Слушай новината

Здравната реформа на Кабинета стартира. Над 600 млн. лева повече за извънболничната помощ отпуска правителството след подписването на Националния рамков договор. Това означава около 40% по-високи заплати за общопрактикуващите лекари и повишаване на цените на здравните пътеки. Очаква се основен проблем за изпълнение на критериите да има при общинските болници. Темата в "Говори сега" коментира д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Парите за здравеопазване са повече и то в раздела болнична помощ, което е много добре. Крайно време е парите да бъдат заделени за заплати на хората, които са дали живота си за оказване на здравна помощ, коментира той.

Към момента ние даваме 85% от приходите си от НЗОК за заплати и стигаме до едни мизерни заплати за сестра и за лекар, обясни д-р Тотев.

Според него, няма достатъчно пари, за да се покрият изискванията по новия Национален рамков договор.

Това са едни страшно високи суми, страшно високи прагове. 1550 за сестра е идеално, стига да може. На лекар 2100 - идеално, но непосилно, обясни д-р Тотев.

Експертният разговор в студиото с участието на д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК и Иван Димитров от Български пациентски форум вижте ТУК.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Почина известният футболен агент Мино Райола
Почина известният футболен агент Мино Райола
Христов за бронзовия медал: Цял живот се тренира за моменти като този, радостта е голяма
Христов за бронзовия медал: Цял живот се тренира за моменти като този, радостта е голяма