НОВИНИ

Националният рамков договор: Повече пари за пациенти, по-високи заплати и увеличени бюджети за болниците (ОБЗОР)

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:35, 29.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:30 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

604 млн. лева повече за пациенти и медицински специалисти, по-високи заплати и увеличени бюджети за болниците с приблизително с 25%. Това е заложено в Националния рамков договор за медицинските дейности, който беше подписан днес.

Промените предвиждат и по-високо заплащане за личните лекари, ако правят повече профилактични прегледи. До 1 август трябва да заработи и електронното пациентско досие.

Някои хора са дисциплинирани. Други чакат, докато посещението при лекар стане неизбежно.

"Според мен всеки трябва да си следи неговото здраве, което е най-важно в живота, а и все пак докторите трябва да те видят", коментира Венцислав.

"Не съм ходил при личния си лекар, но въпреки всичко той не се интересува дали съм здрав или не. Той се интересува само да вземе парите", каза Любомир.

През последните две години лични лекари забелязват, че профилактичните прегледи са останали на заден план. Тази година обаче има раздвижване.

"В повечето случаи те идват с някакъв здравословен проблем. Когато обсъдим темата да се извърши профилактичен преглед. И когато ние извършваме превантивна дейност", заяви Деница Даскалова, общопрактикуващ лекар в София.

"Добре е и самият пакет да бъде увеличен, защото сега, примерно, има една несправедливост", каза д-р Виделина Моллова, общопрактикуващ лекар в гр. Русе.

С цел повишаване на профилактиката подписаният днес анекс към Националния рамков договор предвижда увеличаване на парите, които да получават личните лекари при направен профилактичен преглед. Досега за направен профилактичен преглед лекарите получаваха 18 лева.

"Увеличаването на финансирането на извънболничната помощ цели за първи път от много години да се преодолее тази диспропорция", каза доц. Васил Пандов, председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Според пациенти обаче новите правила крият рискове.

"Например, дали няма да се увеличат злоупотребите и надписванията на фиктивни пациенти. На второ място дали няма да се претрупват пациентите и на трето място дали наистина ще се извърши пълният обем по здравна каса", каза Станимир Хасърджиев, председател на Национална пациентска организация.

Миналата година направените профилактични прегледи за цялата страна са малко над 36%. Най-много са в Пловдив, Пазарджик и Монтана. А най-малко - в Силистра, Габрово и Стара Загора.

"Няма по-голяма санкция за човека от това някой ден да се озове в кабинета на лекаря и да установи, че е пропуснал заболяване, което е могло да бъде предотвратено навременно", заяви Асена Сербезова, министър на здравеопазването.

Глобата за хора, които не отидат на профилактичен преглед, е 50 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Системата на "Български пощи" все още не работи
Системата на "Български пощи" все още не работи
Момчета и млади спортисти са били склонявани да проституират зад граница
Момчета и млади спортисти са били склонявани да проституират зад граница