НОВИНИ

Борислав Гуцанов: Да се направи референдум за изпращането на оръжия в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
19:20, 29.04.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Повече от 2/3 от нашите сънародници не искат участие на България във военния конфликт между Русия и Украйна. Това коментира в "Още от деня" депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

„БСП бяхме категорични да няма наш представител в делегацията в Киев. Позицията е пределно ясна – не искаме да се дава военна помощ, боеприпаси и всичко, свързано с пряко навлизане в друга сфера, която става твърде опасна за страната ни“, обясни Гуцанов.

„Повече от 2/3 от нашите сънародници не искат наше участие във военния конфликт между Русия и Украйна. Ако може да се говори, че това е конфликт само между Русия и Украйна. По-скоро на територията на Украйна има друг, по-глобален конфликт, който от една страна е Русия и зад нея Китай, а от друга – САЩ. Ако говорим за целия глобален процес, той е много по-сложен от това, което изглежда на пръв поглед“, допълни той.

Подчерта, че е за диалог и мирно решаване на конфликта.

„Трябва да има диалог по всички възможни параметри, а не да се стига до даване на военна помощ и ескалация“.

Той заяви, че БСП ясно е определила своя цивилизационен избор, когато при президент, избран от левицата, е подписан договорът за влизането в НАТО, а при тяхно управление е станало подписването за влизането в ЕС. И предложи референдум за това дали да се даде или да не се даде оръжие на Украйна.

„Пределно ясно е какво е правила БСП в тези години и никой не може да ни обвини. Но тогава, когато голяма част от българските граждани не искат такова участие, нека да се направи референдум. Такова гласуване в парламента се случва много рядко. Нека българските граждани да кажат: да се даде или да не се даде оръжие на Украйна. Точно те са тези, които трябва да кажат какво искат“, каза Гуцанов.

Той постави редица въпроси към председателя на ГЕРБ Бойко Борисов: Защо в Чирен, по време на цялото негово управление, не се стигна до увеличаване капацитета на газохранилището и защо газохранилището в Галата е затопено и дадено от неговото правителство на частна компания, за да бъдат изпомпани и последните 300 млн. куб. метра газ?

Ние можехме, ако имаше умно управление по времето на Борисов, да имаме един резерв от 3,5 млрд. газ на склад. До голяма степен енергийната криза, която ние заварихме, беше благодарение на него и на закони, приемани от мнозинството на ГЕРБ, подчерта Гуцанов.

Москва защитава техните си интереси, ние защитаваме нашите си интереси. И трябва да се намери допирната точка. Трябва да намерим подход да бъдат възстановени доставките на газ. Ние трябва да направим всичко възможно да има подписан договор, така че да има сигурност за страната и за икономиката. Най-икономически изгодното на този етап е доставката на руски газ, каза още Борислав Гуцанов.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От първо лице: Българин от Харков разказва за живота под обстрел
От първо лице: Българин от Харков разказва за живота под обстрел
Нинова към Борисов: Знам, че българският национален интерес не ви е приоритет, но за нас е
Нинова към Борисов: Знам, че българският национален интерес не ви е приоритет, но за нас е