НОВИНИ

Ръстът в цената на газа може да доведе до задлъжнялост на топлофикациите

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:15, 29.04.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Как евентуалният драстичен скок в цената на природния газ ще се отрази върху бизнеса? И на какви алтернативи разчитаме?

Ръстът в цената на синьото гориво може да доведе до задлъжнялост на топлофикациите, предупреждават от Асоциацията на топлофикационните дружества.

"Загубите на топлофикациите се формират от недовзетия приход, тъй като цените им се определят при цена на газ от 50 лв. на МВ/ч, което вече е в далечното минало. Към 1 юли миналата година. За всяка една топлофикация е различно, но говорим вече за целия период за десетки милиони левове от всяка една, за ТЕЦ-София е отделно от 4 млн. до 20 - 30", коментира Кремен Георгиев, председател на Асоциация на топлофикационните дружества.

За Георгиев цените, утвърждавани от Комисията за енергийно и водно регулиране, трябва да са адекватни, за да покриват разходите, а залаганата печалба е 2-3%. Оранжерийният производител Стоян Берберов също не мисли за големи печалби.

"Цената на газа при нас ще рефлектира главно върху цената на торовете. При галопирането на цените нагоре себестойността на нашата продукция става огромна. Вие сами разбирате, че не виждам кой ще купува краставици на 10 лв. или домати на 15 лв.", каза Стоян Берберов, оранжериен производител.

Според Пламен Павлов от Българската газова асоциация правителството е трябвало да работи за промяна в ценовата формула на природния газ.

"Това, което мен ме притеснява, е, че управляващите стъпиха на тези неприемливи цени като нещо нормално и казаха няма да се повиши цената на газа. Ние не говорим да не се повишава, очаквахме да се снижи цената", каза Пламен Павлов, председател на Българската газова асоциация.

B България разполагаме с количества газ за месец напред. Основният доставчик, на когото ще разчитаме до възстановяване на доставките от Русия ще бъде Гърция. Според гръцкия журналист Христос Николаидис нищо лошо не може да се случи на страната ни като част от Европейския съюз.

"За гръцкия народ и правителство България е много приятелска държава и ще направим най-доброто, за да ви подкрепим във всяка ситуация.

Вече сте разбрали, че Европейският съюз е силен съюзник. Има три различни решения: първо съществуващият тръбопровод през Кулата, откъдето лесно ще ви осигурим природен газ. Другият начин е през Ревитуса, откъдето да се достави втечнен природен газ. Каза го и премиерът Мицотакис преди няколко дни. А третото е новото съоръжение край Александруполис. Следващата седмица нашият премиер ще подпише споразумение и това съоръжение ще заработи до месец", каза Христос Николаидис, тв журналист, OpenBeyond.

А ако Русия спре доставките на газ за Гърция, те могат да разчитат на азерски и американски доставки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Христов срещу европейския шампион от 2020 г. на старта на Европейското по джудо в София
Марк Христов срещу европейския шампион от 2020 г. на старта на Европейското по джудо в София
Елвира Краснобаева поведе в многобоя при девойките на "Ирина Делеану Къп"
Елвира Краснобаева поведе в многобоя при девойките на "Ирина Делеану Къп"