НОВИНИ

Енергийните министри обсъждат искането на Русия газът да се плаща в рубли

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:58, 29.04.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Министрите на енергетиката от страните от ЕС ще заседават извънредно в понеделник в Брюксел, за да обсъждат доставките на руски газ за Европейския съюз. Очаква се държавите от Съюза да поискат повече яснота от Европейската комисия как се извършват плащанията към "Газпром", без това да нарушава наложените от Брюксел санкции срещу Русия. Еврокомисията вече изпрати препоръки по темата, но според някои от страните те са объркващи. Брюксел очаква доставките и към други страни да бъдат спрени през май, когато предстоят нови плащания.

Руснаците искат европейците да превеждат сумите за синьото гориво по сметките си в евро и да оторизират банката да обърне чуждата валута в рубли на Московската борса. Едва след като плащанията постъпят в сметките в рубли в банката, те ще ги считат за изпълнени и ще доставят газ.

Според Еврокомисията предложената схема е опит от страна на Русия да заобиколи наложените на Москва санкции.

Още повече, че европейските компании губят контрола върху средствата си, след като ги преведат в евровата си сметка. Високопоставени представители на Еврокомисията предупреждават, че парите попадат под контрола на руската държава и централна банка, която е обект на европейските санкции. Няма и гаранции колко дълго руснаците ще използват парите и дали те въобще ще стигнат в сметките в рубли.

Еврокомисията изпрати миналата седмица препоръки на държавите-членки, в които се казва, че европейските газови компании могат да открият сметки в Газпромбанк в евро или долари, но не и в и рубли. Според някои страни обаче, препоръките на Брюксел са неясни, защото Русия не би приела само плащания по сметките в евро.

Според "Блумбърг", четири европейски компании вече плащат и в рубли. Ситуацията се усложнява и от факта, че повече договори между европейските газови компании и "Газпром" са конфиденциални.

"В правомощията на самите държави е да се погрижат за това газовите компании да спазват санкциите. Ако има неспазване на санкциите, съществува процедура на европейско ниво, която да гарантира, че държавите спазват санкции, но все още не сме стигнали до там. Да говорим за неспазване на санкциите в момента е спекулативно", каза Ерик Мамер - говорител на ЕК.

Междувременно, според изследване на Европейския център за енергията и чистия въздух (CREA), ЕС е купил от 24 февруари до 24 април руски газ, петрол и въглища на стойност 44 милиарда евро - два пъти повече от същия период на миналата година. За парите си европейците не са получили много по-големи количества. Причината е, че след въведените санкции срещу Русия, цените на горивата са поскъпнали сериозно в световен мащаб - ефект, от който се възползват и руските доставчици на газ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елвира Краснобаева поведе в многобоя при девойките на "Ирина Делеану Къп"
Елвира Краснобаева поведе в многобоя при девойките на "Ирина Делеану Къп"
Николова и Буусад се класираха на финал на турнир от "ITF" в Ливан
Николова и Буусад се класираха на финал на турнир от "ITF" в Ливан