НОВИНИ

Момчета и млади спортисти са били склонявани да проституират зад граница

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:34, 29.04.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Момчета и млади спортисти са били склонявани да проституират зад граница. Жертвите на трафик били набелязвани в социалните мрежи и примамвани с обещания за високи възнаграждения. Случаят стана известен след акция на ГДБОП, при която беше разбита организирана престъпна група за трафик на хора с цел сексуална експлоатация. На трима от задържаните вече са повдигнати обвинения.

В столичния квартал "Левски" е един от адресите, използвани от организираната престъпна група. Освен този адрес, са извършени още претърсвания в София, Сливен и Тетевен. Иззети са множество доказателства, включително албуми с еротични снимки. Разследването по случая е започнало през 2020 . Момчета и млади мъже между 14 и 24 години, предимно спортисти от школи по борба с нисък социален статус. На този профил най-често отговаряли набелязаните от трафикантите жертви.

Момчетата, които проявявали интерес към примамливите обещания за високи възнаграждения, били канени в луксозно жилище. С тях са заснемани порнографски клипове. Така трафикантите ги държали в подчинение докато ги откарат зад граница. Крайната дестинация били държави като Англия, Франция, Германия или в Дубай. Там момчетата са предлагани в сайтове за запознанства.

Според експертите могат да бъдат различни механизмите за набиране на жертви на този вид трафик.

"Обикновено в училищата и гимназиите обикновено се набелязват тези деца, които са с по-ниски доходи с проблеми в семействата", обясни Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

"Обещава се една работа с много високи доходи извън страната и съответно лицето, когато пристигне в държавата на дестинация се оказва, че е принуждавано да извършва сексуални услуги", казва Ернеста Русева - експерт към Националната комисия за борба с трафика на хора.

По данни на прокуратурата, предоставени на Комисията за борба с трафика на хора, миналата година е имало четири случая на мъже, изведени зад граница с цел сексуална експлоатация. В комисията постъпилият сигнал е един.

"Младежът, защото е бил непълнолетен всъщност, е бил въвлечен чрез негов близък роднина, изведен и експлоатиран в Германия", допълва Ернеста Русева - експерт към Националната комисия за борба с трафика на хора.

Това явление не е ново, показва проучване на Центъра за изследване на демокрацията, направено преди около 10 години.

"Беше за непълнолетни имаше относително изненадващо висок процент момчета, които бяха станали жертва. Нещо от типа на 7, 8, 10% нещо такова", допълва Тихомир Безлов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията.

Според наблюденията на Тихомир Безлов, в момента големите градове, а не малките населени места в страната са основен източник на такъв тип услуги в Западна Европа, а най-големият пазар са страни като Германия, Белгия и Нидерландия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голям пожар гори в автоморга край Ямбол
Голям пожар гори в автоморга край Ямбол
Марк Христов срещу европейския шампион от 2020 г. на старта на Европейското по джудо в София
Марк Христов срещу европейския шампион от 2020 г. на старта на Европейското по джудо в София