НОВИНИ

Преброяване на врабчетата в цялата страна

Цанка Николова
от Цанка Николова
13:11, 30.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:07 мин.
Общество
Слушай новината

Колко са врабчетата в България? За шеста поредна година от Дружеството за защита на птиците търсят отговор на този въпрос. Акцията по преброяването беше днес, а броят на врабчетата ще покаже и какво е състоянието на околната среда и доколко благоприятна е тя.

Врабчеброец - може да го познаете по любопитния поглед и желанието да изследва природата около себе си. Днес между 9.00 и 12.00 часа той е бил и с телефон в ръка, за да регистрира това, което е видял.

Буквално си избираме една локация, където и да е - двор, улица, парк, където е удобно за нас в рамките на 10 минути стоим на едно място и оглеждаме около себе си какви видове има, ако изобщо има птици, казва Елица Иванова, врабчеброец. Много е важно да не ги привличаме по никакъв начин - да не се оставя храна, да не се привличат със звуци, за да не се манипулират данните, допълва тя.

Трите вида, за които трябва да си отваряме широко очите у нас, са домашно, полско и испанско врабче.

И също да добавя, че е важно, когато се наблюдават врабчетата да се въвеждат и нулеви данни, т.е. ако не виждате никакви врабчета около вас, защото това също са важни данни, казва Милена Иванова, експерт "Комуникации" от БДЗП.

Врабчетата избират по-скрити места, за да направят гнездата си, а любопитен факт е, че в екстремни ситуации могат да бъдат и добри плувци.

В света врабчетата намаляват, но в България има тенденция за запазване на популацията им, дори има и леко покачване, напомнят експерти.

Миналата година в страната ни са били преброени над 11600 врабчета. А данните от днес ще станат ясни след седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Рибка фест" се провежда в гр. Бяла
"Рибка фест" се провежда в гр. Бяла
Инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до развитие на захарен диабет
Инфекцията със SARS-CoV-2 може да доведе до развитие на захарен диабет