НОВИНИ

Замерванията на въздуха след пожара в Ямбол продължават, според ГДПБЗН няма превишаване

bnt avatar logo
от БНТ
12:00, 30.04.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Пожарът в автоморгата край Ямбол все още тлее и дими. През последните часове с усилването на вятъра в района отново започна да се усеща миризма от изгорели пластмасови изделия и гуми.

Снощи на място пристигна регионалната лаборатория на Изпълнителна агенция по околна среда - Стара Загора. Въпреки опитите на екипа на БНТ да получи официална информация за резултатите, към момента такава не е предоставена.

На страницата на Главна дирекция пожарна безопасност и защита на населението в съобщение се посочва, че не са установени завишени норми на вредни газове във въздуха на Ямбол.

Живеещите наблизо твърдят че това не е първия случай за пожар в тази автоморга. Сигнал за пожара е подаден вчера следобед от работещи в автоморгата. Огънят се е разраснал за минути. По първоначални данни се е запалила преса за метални вторични суровини. Повече от 10 часа горяха гуми, пластмасови части от автомобили, остатъчни масла и горива и се разнасяше задушлив черен дим. С огнената стихия се бориха 7 противопожарни екипа от Ямбол, Сливен, Стралджа и Елхово. Вечерта вятърът обърна посоката си и дима се разпространи над жилищните квартали.

"Добре, че вятъра беше нататък и не можа да влезе в нас...то беше го вдигнало нагоре, при нас не можа да дойде, аз съм на третия етаж, не можа да влезе при нас. Много често от там ни обгазяват, много често стават тези работи... Снощи беше чудо, защото аз бях навън като гръмна, дойдоха пожарните и дойде големия пушек и вече го видяхме", казва Бончо Савов.

"Направо не можем да дишаме - цяла вечер! Сутринта съм заспала в 3 и половина и както съм стояла вкъщи седнала, така съм останала. Гърмежите - цяла вечер колите вървят, носят вода. Последната водоноска беше някъде към 3 и половина последната", разказва Стефка.

"Беше страшно, но в дома не влезе. Вятъра по-късно, в тъмната част от деня, през вечерта го завъртя", каза Христин Георгиев.

Извършва се оглед на мястото на инцидента за изясняване причините за пожара и установяване на нанесените щети.

Румяна Стефанова/Румен Колев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен трафик в началото на новата серия почивни дни - каква е обстановката на АМ "Струма"?
Засилен трафик в началото на новата серия почивни дни - каква е обстановката на АМ "Струма"?
Протестиращи срещу военната помощ за Украйна блокираха за кратко пътя от Сандански към АМ "Струма"
Протестиращи срещу военната помощ за Украйна блокираха за кратко пътя от Сандански към АМ "Струма"