НОВИНИ

Рамадан Аталай, ДПС: Газът за 70 евро от Русия ще го получаваме за 100 и няколко от Гърция

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 30.04.2022
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

В първия работен ден след Великден Газпром" спря газа за България. Правителството обяви, че няма да се поддаде на изнудването на Русия и да плаща в рубли при това на посредник, което по думите на премиера Кирил Петков, е едностранно нарушение на договора, за което може да потърсим правата си пред Арбитражен съд. Газът беше спрян и за Полша. За момента "Блумбърг" съобщава, че 10 държави от общо 22 в ЕС, които купуват руски газ, вече го взимат в рубли. Темата в студиото на "Говори сега" коментира депутатът от ДПС Рамадан Аталай.

Докато се борехме по време на управлението на ГЕРБ парламентът да не бъде придатък към изпълнителната власт, като че ли в това правителство още по-усилено остава във формата на научаващ информация от Лена Бориславова и ред други. Затова не очаквайте, че в парламентарната комисия могат да бъдат обсъдени такива решения, които в по-голямата си част, меко казано, обслужват лични интереси на онези, които сключиха тази сделка за толкова кратко време, заяви Аталай.

Дипломацията между българското правителство и "Газпром" е стигнала до онова равнище, в което взаимно се обвиняват в натиск. Би трябвало да се помисли в много по-дълъг период от време за сключване на договорите. "Булгаргаз" трябваше да направи всичко възможно преди "Газпром" да спре газа да уведоми българската общност, че преговорите няма да имат добър изход, а не да научим на следващия ден.

Какви са вариантите пред България: Арбитражно дело или предоговаряне?

Руският газ, който е спрян за България, отива в Гърция и от там България го получава, обясни депутатът.

Оказа се, че руският газ за 70 евро, ще го получим за 100 и няколко евро от Гърция. Без значение откъде ще бъде газът - трябваше българската общественост да се успокои, да кажат, че е осигурен газ на по-ниска цена, за да няма фалирали бизнеси, за да не намалява "Топлофикация - София" топлата вода или да купуваме стока на европейски цени. Говорих с работодателите - те са в ужас, подчерта Аталай.

Може да изнасяме газ, може и да внасяме, тези 20 млрд. не са от сега, допълни той.

Хванахме се на облог с министъра на енергетиката дали от 1 юли ще потече газ от газовата връзка с Гърция - няма да потече, убеден е депутатът. Според него, пътят на дипломацията не е бил извървян докрай.

В момента газ има, защото ЕС не взе решение изведнъж да прекрати доставките. На тях им е ясно, че няма как да осигурят 100 млрд., обясни Аталай.

Откъде ще доставяме газ, за да нагнетяваме нашето хранилище в Чирен? Ние в момента нямаме капацитет, попита Аталай.

Той е убеден, че трябва да се намери дипломатически език. Освен това, правителството няма капацитет за решения в екстремни ситуации.

Ние се готвим за предсрочни избори отдавна. Ако си отиде правителството, поне ще имаме нова алтернатива, каза още депутатът.

ДПС няма да прави зиг-заг ход, ще вземем точно онова решение, което е взел ЕС. Ще видите. Така Аталай отговори на въпроса дали партията ще гласува за изпращане на оръжия в Украйна.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Титла в многобоя и злато на обръч за Елвира Краснобаева от "Ирина Делеану Къп"
Титла в многобоя и злато на обръч за Елвира Краснобаева от "Ирина Делеану Къп"
Наполи вкара шест гола на Сасуоло и се завърна към победите в Серия "А"
Наполи вкара шест гола на Сасуоло и се завърна към победите в Серия "А"