НОВИНИ

След среща с бранша: Министърът на туризма се ангажира с нови облекчения

bnt avatar logo
от БНТ
19:44, 30.07.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Министърът на туризма Марияна Николова се срещна с представители на бранша по Южното Черноморие. Решенията - нови облекчения за туристическия бранш, а задължителният PCR тест за украинските туристи у нас отпада. В Слънчев бряг ще заработи карантинен хотел.

Заради пандемията от COVID-19 украинските туристи можеха да влизат у нас само след отрицателен PCR тест, което започнало да отказва чужденците. Игор е дошъл в Слънчев бряг, въпреки тестовете за коронавирус. Казва, че няма притеснения да летува у нас.

Изискването за тестовете обаче е един от големите проблеми за бранша това лято според туроператори.

Иван Кирязов, туроператор: При тази създадена организация, при започване на една засилена реклама от страна на украинските туроператори за пазар в България - с автобусни програми, с продажби за август, с продажби за септември, в един момент ние фактически спряха украинския пазар".

Туроператорите се заканиха на протест, ако не отпадне PCR изискването, но ресорният министър Марияна Николова успокои, че до края на деня ще бъде издадена такава заповед.

Марияна Николова, вицепремиер и министър на туризма: „Вчера съм изпратила писмо на министъра на здравеопазването, тъй като той е компетентен да осигури този акт и днес имам уверението, че изискването за 72-часова проба за отрицателен PCR тест няма да важи за украинските туристи".

В Слънчев бряг вече има и хотел, където ще бъдат настанявани летовници с положителен PCR тест по Южното Черноморие.

Марияна Николова: Това решава, когато вие с вашето семейство сте на почивка и вашият съпруг има положителна проба, той веднага ще бъде изведен в това място, за да бъде карантиниран и да кара свободно своята карантина, като ще бъде обгрижван, съответно от здравните власти и ще му бъдат давани насоки, за да преодолее този проблем.

А туроператорите вече могат да кандидатстват на сайта на туристическото министерство за държавната помощ от 35 евро. А търговците ще получат 50% намаление на наема за отворените обекти в курорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново антиправителствени протести в големите градове в страната
Отново антиправителствени протести в големите градове в страната
Тръмп призова за отлагане на президентските избори в САЩ
Тръмп призова за отлагане на президентските избори в САЩ