НОВИНИ

След трагедията в с. Анево: Жителите искат още пешеходни пътеки в района

bnt avatar logo
от БНТ
00:25, 15.04.2022
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

След тежкия инцидент на пътя в село Анево, при който загина 2-годишно дете и сериозно пострада неговата баба, стана ясно, че повече от 10 години местната власт е писала до държавните компетентни органи, че е необходимо да бъдат обозначени поне още 2 пешеходни пътеки в селото, за да бъдат предотвратени тежки инциденти в населеното място.

Фатален инцидент на пътя: Възрастен шофьор блъсна жена и дете в село Анево

Най-близката пешеходна пътека се намира на около 500 метра от мястото на трагичния инцидент, при който 72-годишен шофьор блъсна баба с дете, докато пресичат по главния път.

За БНТ от Изпълнителна агенция "Пътна инфраструктура", заявиха че в Областното управление няма искания за допълнителни пешеходни пътеки. Изграждането им обаче е ангажимент на Общината, като специална комисия трябва да докаже необходимостта им.

"Получавали сме винаги отговор, че с поставянето на пешеходни пътеки ще бъде намалена пропускателната възможност на Подбалканския път", заяви кметът на село Анево Николай Николов.

Заместник-кметът на Сопот каза, че до момента са разменили над 4 кашона кореспонденция с АПИ, МРРБ и Областна управа и проектът за ремонта не е бил съгласуван с Общината.

Кметът на Анево след трагедията на пътя: Най-близката пешеходна пътека до инцидента е на 500 метра

"Ние до момента нямаме информация извършена ли е вертикалната и хоризонталната маркировка. Не знаем кой го е съгласувал този проект, как е свършен, кой го е приел", допълни Николай Новаков, заместник-кмет на Община Сопот.

Случилото се шокира местните жители. Те призоваха компетентните държавни органи за бързи мерки, за да се предотвратят още трагични инциденти.

Ръководството на Община Сопот ще сезира прокуратурата за изпълнението на ремонта на републиканския път в този участък. От Агенция "Пътна инфраструктура" посочиха, че в участъка е направена хоризонтална маркировка и предстои монтирането на пътни знаци и ограничителни системи. Поставянето им може да стане възможно след решение на Народното събрание. Пострадалата жена е в съзнание. Тя е с фрактура на крайниците и ѝ предстои операция.

Автор: Станислава Христозова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево, с температури между 20 и 25 градуса
Слънчево, с температури между 20 и 25 градуса
Ясни са полуфиналистите в Лигата на конференциите
Ясни са полуфиналистите в Лигата на конференциите