НОВИНИ

В Бургас кацна първият чартърен полет за този летен сезон

bnt avatar logo
от БНТ
22:41, 14.04.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

В Бургас кацна първият чартърен полет за този летен сезон. 124 туристи от Израел бяха посрещнати официално на летището в морския град. Въпреки сложната ситуация заради войната в Украйна, това лято бургаското летище очаква ръст на всички пазари, откъдето ще пристигат туристи.

Туристите с първия чартър за сезона от Тел Авив ще прекарат празниците в Слънчев бряг. Макар че все още времето не позволява да се ходи на плаж, израелците предпочитат Южното Черноморие за своите отпуски.

"Аз съм учителка и сега съм във ваканция. Искам да се забавлявам, за това съм тук", заяви Суламид, турист от Израел.

"Границите вече са отворени, при нас сега са празници, аз идвам за 11-и път в България. Очаквам да се забавлявам, ще се разхождам и ще посетя казината", допълни Дани, турист от Израел.

"Евтино е, хубаво е, аз обичам България, поне 5 - 6 пъти съм идвал тук", добави Хайм Бичаво, турист от Израел.

Въпреки че първите туристи пристигат още през април, очакванията на туроператорите са за труден сезон.

"Мога да кажа, че сме стартирали, засега, с два полета седмично, големи полети, надявам се да ги пълним. Като към средата на сезона - юли, август, ще имаме четири пъти седмично полети", поясни туроператорът Виолета Глухова.

"Проблемът в момента е, че всички продажби са в последния момент. Реално погледнато само за една седмица напред полетите са с много малки записвания, много е трудно", коментира Орлин Мандов, почетен консул на Израел в България.

Над 2000 полета на месец очакват от бургаското летище в пика на сезона. С тях ще се компенсират анулираните от Русия и Украйна.

"Най-важните пазари тази година - това са Полша, Великобритания, Чехия, Германия и Словакия. Това, което прогнозираме тази година е, че полският пазар в много голяма степен ще компенсира анулираните полети от Русия", каза още Георги Чипилски, изпълнителен директор на летище Бургас.

Добрата новина е, че тази година на пазара се очаква да се завърне Великобритания, като първият чартър е предвиден за началото на месец май.

Репортер: Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лена Бориславова: Закриването на специализираните съд и прокуратура е решителна крачка в правосъдната реформа
Лена Бориславова: Закриването на специализираните съд и прокуратура е решителна крачка в правосъдната реформа
Пиян украинец заплаши, че ще взриви хотел в Банско
Пиян украинец заплаши, че ще взриви хотел в Банско