НОВИНИ

Евакуираните моряци от "Царевна" са на сигурно място - кога ще се завърнат в България (ОБЗОР)

Николай Минков
от Николай Минков
22:04, 14.04.2022 (обновена)
Чете се за: 07:30 мин.
У нас
Слушай новината

Българските моряци и украинският кадет от екипажа на блокирания в Мариупол кораб "Царевна" са добре и се намират на сигурно място. Все още няма яснота как и по какъв маршрут екипажът на кораба ще се завърне в България.

Информацията, която подават българските власти до момента, е доста оскъдна. Днес президентът увери, че се прави нужното българите да се завърнат безопасно в родината, а началникът на отбраната съобщи, че в момента те са в безопасност, успешно изведени от зоната на бойните действия.

Вчера от Ситуационния център казаха пред БНТ, че до два дни екипажът ще се завърне у нас със самолет. Изненадващо две от съпругите на моряците обявиха днес пред журналисти, че са разговаряли по телефона с мъжете си, от които са разбрали, че екипажът самоволно е напуснал кораба и е потърсил съдействие от Донецките милиции.

Същите жени участваха на 27 март в брифинг на "Възраждане", в който разкритикуваха правителството, че не предприема мерки за евакуацията на техните съпрузи. От компанията корабособственик обаче имаха друга версия. На брифинг те обясниха, че евакуацията е подготвена в продължение на седмици, в тясна връзка с външно министерство и службите.

Работодателят на моряците от "Царевна": Очакваме ги в началото на следващата седмица

Съпругите на двама от моряците заявиха, че по обяд са били оправени документите на екипажа в Донецк. Те твърдят, че решението да напуснат кораба моряците са взели "на своя глава".

"Това, което попитах, е как мина евакуацията. И това, което ми беше отговорено, е - ние се евакуирахме сами. В смисъл, че на тях им е писнало да чакат. Събрали са си куфарите тези 15 човека. Слезли са от кораба, намерили са войниците от Донецката народна република, които владеят пристанището, и са помолили да бъдат евакуирани и са евакуирани", заяви Севдалина Стоянова.

"И първата им работа е била да снимат членовете на екипажа, за да може близките им - ние, да видим, че са живи и здрави. Оттам нататък са им дали хранителни продукти и от днес са настанени в хотел", допълни Катерина Димова.

От компанията мениджър на кораба имаха друго обяснение.

"Единият от екипажа, от моряците, просто не издържа психически, слезе от кораба сутринта по-рано. Според нас той изложи на риск и останалите. Той вече стигна до мястото, чекпойнт 14, където му казаха да извика и другите от кораба. Чакаше ги автобус. От самото начало планът, който е подготвен за евакуацията, е в тясно сътрудничество и в координация с МВнР и съответните служби към премиера, президента и постоянно сме в контакт с тях. Те постоянно бяха в контакт с кораба. Получи се донякъде информационно затъмнение, но то беше от съображение за сигурност. Разберете, тези хора, ние се тревожим за тях. Докато не пристигнат в България, нищо не е приключило. Продължава уточняването как най-безопасно и бързо можем да ги приберем в България", добави Даниел Стефанов, корабен мениджър на компанията.

Снощи в "Телеграм" бяха разпространени първи кадри на евакуираните 14 български моряци. А вторият помощник-капитан пусна кратко видео, в което твърди, че са добре.

"Всички сме добре, евакуирани сме и скоро ще си бъдем вкъщи. Не се притеснявайте, всички сме здрави, добре сме и всичко е наред. Още веднъж - не се притеснявайте", каза Веселин Славчев, втори помощник-капитан на "Царевна".

Президентът Румен Радев призова към търпение.

"Знаете, че обстановката е много сложна, но най-важното е нашите моряци да се приберат живи и здрави. Работи се усилено по този въпрос. Нека да оставим коментарите, когато това бъде факт", заяви президентът Румен Радев.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов увери, че екипажът в момента е на сигурно място, но отказа подробности как ще се завърне в родината.

"Това е ярко доказателство, че държавните институции работят и използвам случая да поднеса моите адмирации към всички институции, които бяха въвлечени в този процес", допълни адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" експертът по национална сигурност Тодор Тагарев обясни защо едва сега е била възможна евакуацията на моряците.

"Защото сега е решило ръководството в Кремъл. Предполагам, че в този момент е постигната някаква договореност, възможно е с участието на българските държавни власти да бъдат евакуирани моряците", коментира Тагарев.

С кораби от Черноморския, Балтийския, Северния и Тихоокеанския флот Руската федерация на практика блокира цялото украинско крайбрежие и Азовско море и има пълен контрол на Черно море.

От Руското посолство днес цитираха съобщение на външното министерство на непризнатата Донецка народна република, в което се казва, че евакуацията е извършена от военни на Русия и на милицията на ДНР.

Лидерът на "Възраждане" разкритикува управляващите, че са скрили ролята на Русия.

"Затова ние подготвихме две писма, които изпратихме до руската посланичка и до ръководителя на Донецката република, в които изразяваме съвсем накратко нашата благодарност и признателност", заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

По свое желание на борда на кораба остават капитанът, старши-помощникът му и още трима моряци, двама от които украинци.

Капитан Андриан Евтимов, който е организирал много евакуации на моряшки семейства заяви, че тяхното решение има своето логично обяснение.

"Капитанът го е направил именно като професионалист. Познавам го лично. Той е един добър моряк и съм абсолютно убеден, че знае какво прави и как да го направи", каза още Андриан Евтимов, капитан далечно плаване.

Целта на тези оставащи екипажи на борда на кораба е именно да извършват критичната поддръжка на механизмите, за да може корабът да поддържа доколкото е възможно някаква оперативност.

Капитан Евтимов увери, че екипажът може по всяко време да бъде заменен и евакуиран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пиян украинец заплаши, че ще взриви хотел в Банско
Пиян украинец заплаши, че ще взриви хотел в Банско
Лестър е на полуфинал в Лигата на конференциите след обрат над ПСВ
Лестър е на полуфинал в Лигата на конференциите след обрат над ПСВ