НОВИНИ

Нидерландските изтребители поеха дежурство за съвместна охрана на българското небе

bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 14.04.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Изтребителите F-35 от Нидерландия, пребазирани в Граф Игнатиево, днес поеха дежурство за съвместна охрана на българското небе.

Екипажи от българските военновъздушни сили и колегите им от кралските ВВС на Нидерландия демонстрираха изпълнение на задачи по усилен "еър полисинг".

От 6 април четири изтребителя F-35 и 100 военнослужещи от Нидерландия са в Авиобаза "Граф Игнатиево". Мисията им в България е планирана до края на месец май.

Нидерландските пилоти няма да употребяват оръжие дори и за предупредителна стрелба. F-35 обаче ще могат да прехващат евентуални нарушители и при необходимост да ги ескортират.

Докато изтребителите от пето поколение са на бойно дежурство, българските военновъздушни сили също ще контролират и охраняват въздушното ни пространство в рамките на интегрираната система за противоракетна и противовъздушна отбрана на НАТО в Европа.

"Както всички знаем, към усилен "еър полисинг" се пристъпва в отговор на ситуации в отделни региони на Алианса, изискващи демонстриране на решимост и ангажимент към колективната отбрана", уточни адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната

По думите на командира на военновъздушните сили на Нидерландия общите действия са послание към всеки агресор, който застрашава единството на страните от Алианса.

"Руската инвазия в Украйна ни принуди да засилим и да осигурим целостта на фланговете на НАТО в Източна Европа, както и сигурността на нашите страни – партньори от Източна Европа. Коалиционните ни операции изпращат силен сигнал към руския агресор, който предпочете да нападне суверенна европейска нация", изтъкна генерал лейтенант Денис Лаут – командир на кралските ВВС на Нидерландия

Според военните съвместната ни мисия с нидерландските екипажи във въздуха ще има ефект не само за стабилността черноморския регион, но ще помогне много и в организацията за приемането на новия изтребител F-16 Block70 в България.

Димитър Димитров/Стоян Атанасов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джудистите ни се целят в поне два златни медала от Европейското в София
Джудистите ни се целят в поне два златни медала от Европейското в София
Украински туроператори изоставят бежанци на българската граница при Дуранкулак
Украински туроператори изоставят бежанци на българската граница при Дуранкулак