НОВИНИ

Украински туроператори изоставят бежанци на българската граница при Дуранкулак

bnt avatar logo
от БНТ
21:05, 14.04.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Украински туроператори изоставят бежанци на българската граница при Дуранкулак и хората не знаят къде да се подслонят. Срещу комисионна туроператори обещават на бягащите от войната място в хотели, но когато пристигнат в България, се оказва, че са излъгани. На граничния пункт Дуранкулак броят на бежанците през последните дни рязко се е увеличил.

Бежанци от Украйна разказаха, че са платили скъпо за идването си в България, доверявайки се на туроператори, които им обещали настаняване в хотел край морето. Сред тях е жена от Днипро, която пътува с детето си.

"Купихме билет за България. През нощта тръгнахме от Одеса. После нашият шофьор ни каза, че няма право да пътува дотук. Прехвърлиха ни на друг автобус. Ние вече два дни сме на път и все още не е ясно какво предстои, а ни казаха, че ще ни настанят в хотел във Варна. Платихме приблизително 200 евро", разказва тя.

"Лъжат ги, да. Те ги качват в автобусите в Украйна и шофьорите ги возят. Тук на границата хората много по-често питат къде да се настанят, защото не знаят къде отиват", казва Георги Георгиев, доброволец от БЧК-Добрич.

От Гранична полиция заявиха, че три четвърти от бежанците, които пристигат с автобуси от Украйна, са жертва на недобросъвестни туроператори.

"Налага се да бъдат потърсени и намерени места за настаняване, за да могат украинските граждани да се възползват от програмата на правителство за настаняване по тези хотели", каза комисар Руслан Томов, началник ГПУ-Генерал Тошево

Измамите на украински туроператори са една от причините за струпването на много бежанците на граничния пункт в Дуранкулак. Макар че там денонощно работят 11 гишета, чакащите за регистрация за временна закрила са много.

"От снощи стоим и не можем да тръгнем. Един автобус премина, преди час още един, ние сме трети или четвърти, а автобусът е пълен с деца", разказват от опашката.

Властите отправят апел, всеки който има информация за нередности, свързани с извозването и настаняването на украинските бежанци, да сигнализира в Кризисния щаб към Министерския съвет.

Деян Михайлов/Християн Кръстев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нидерландските изтребители поеха дежурство за съвместна охрана на българското небе
Нидерландските изтребители поеха дежурство за съвместна охрана на българското небе
Повдигнаха обвинение на кмета на Варна Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро
Повдигнаха обвинение на кмета на Варна Иван Портних за замърсяването на Варненското езеро