НОВИНИ

Съдът реши: Арестът на Борисов е незаконен (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:18, 14.04.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският районен съд отмени заповедта за задържане на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и осъди МВР да му плати 310 лева разходи по делото.

На 17 март Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха задържани за 24 часа в ареста, а на следващия ден бяха освободени без да им бъдат повдигани обвинения.

Съдебният състав отбелязва, че заповедта за задържането на Бойко Борисов е издадена от компетентен орган и че само полицай може да издаде заповед за 24-часово задържане, дори в случаите в които може да се предположи, че разследването трябва да се води от следовател, но смята заповедта за незаконна, защото на първо място тя не е мотивирана. На второ място съдът намира, че няма абсолютно никакви доказателства Борисов да е извършил престъпление.

Съдът анализира подробно доказателствата, събрани в разследването и казва, че има твърдения на Васил Божков, които не е ясно по какъв начин са събрани. Според съда нито едно от останалите доказателства, включително и свидетелски показания на служители на Васил Божков, не потвърждават, че Божков е давал пари и че е бил изнудван от Бойко Борисов. Поради тази причина, според съда, няма никакви доказателства Борисов да е извършил престъпление и никакво основание той да бъде задържан, дори за 24 часа.

Съдебното решение получи отзвук и в парламента. Декларация на ГЕРБ предизвика остър сблъсък с управляващите от "Продължаваме промяната".

Съдът отмени заповедта за задържане на Борисов и осъди МВР да му плати 310 лв.

"Г-н председател, уважаеми борци за справедливост. Няма нужда да напускате залата. Специално обръщение към г-н Кирил Петков. Защото той е великият конструктор на тази операция. Кой ви накара, клети ми г-н Кирил Петков, да стартирате това безобразие със заклинанието "никой не е над закона". Клети ми г-н Петков, по силата на някакви стихии, в момента министър-председател, дали имате представа какво означава това съдебно решение, какво означава този арест. Г-н клети Петков, призовавам ви като минимум да не правите нищо повече. Още по-добре е да не говорите повече. А най-добре ще бъде да се върнете отново към търговията на дребно. Оставка, аматьори", заяви Десислава Атанасова, председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Борисов: Благодаря на българския съд. Няма никой над закона!

"Уважение колеги, уважение. Елементарно уважение и възпитание, елементарно е", допълни Мирослав Иванов, заместник-председател на Народното събрание, депутат от парламентарната група на "Продължаваме промяната".

"По някаква стихия е дошъл г-н Кирил Петков и е станал министър-председател. Ами, тази стихия е надеждата на българските граждани за справедливост. Когато 400-500 страници доказателства не са достатъчни, това е стихията. Това е стихията, г-жо Атанасова", добави Искрен Митев, депутат от "Продължаваме промяната".

На Фейсбук профила си Бойко Борисов благодари на съда и отбеляза, че "Никой не е над закона". От МВР обявиха, че ще обжалват в законовия 14-дневен срок днешното решение на съда, а младежи от ГЕРБ проведоха протестна акция пред вътрешното министерство, на която поискаха оставката на вътрешния министър Бойко Рашков.

Протестна акция на младежите от ГЕРБ, след като съдът обяви ареста на Борисов за незаконен

Вижте още в прякото включване на Иво Никодимов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин се обяви за пренасочване на руските енергийни потоци към Азия
Путин се обяви за пренасочване на руските енергийни потоци към Азия
Джудистите ни се целят в поне два златни медала от Европейското в София
Джудистите ни се целят в поне два златни медала от Европейското в София