НОВИНИ

Путин се обяви за пренасочване на руските енергийни потоци към Азия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:20, 14.04.2022
Чете се за: 01:25 мин.
По света
Слушай новината

В светлината на западните санкциите срещу Москва президентът Владимир Путин се обяви за пренасочване на руските енергийни потоци от Европа към Азия. Според него с намеренията си за отказ от руските въглеводороди, Старият континент дестабилизира пазара и предизвиква скок на цените.

Опитите на Запада да прогони руските доставчици, да замести руските енергийни ресурси с алтернативни, неизбежно ще засегнат цялата световна икономика, посочи Путин.

Той отбеляза, че последиците от тези действия може да се окажат много болезнени и за инициаторите на подобна политика. Европа не разполага с незабавна алтернатива на руския газ, но Москва ще действа съобразно принципа, че занапред доставките на Запад ще намаляват, каза руският лидер.

"Необходимо е ускоряване на инфраструктурните проекти - железопътни, тръбопроводни и пристанищни, които в следващите години да позволят пренасочване на доставките на нефт и газ към перспективни пазари на Юг и на Изток. Важно е заедно с нефтогазовите компании да се състави план за разширение на експортната инфраструктура към страните в Африка, Латинска Америка и Азиатско-Тихоокеанския регион", каза Владимир Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия спечели бронзовите медали в баскетболното първенство при жените
Славия спечели бронзовите медали в баскетболното първенство при жените
Съдът реши: Арестът на Борисов е незаконен (ОБЗОР)
Съдът реши: Арестът на Борисов е незаконен (ОБЗОР)