НОВИНИ

След взривовете на бензиностанция в Румъния: 2 жертви, 60 ранени, 15 в критично състояние

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:57, 27.08.2023
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Двама души загинаха и близо 60 бяха ранени след серия последователни експлозии на бензиностанция в град Креведия в Румъния. 15 от пострадалите са в много тежко състояние с 80 процента изгаряния. Румънският премиер разпореди незабавни проверки след информациите в румънски медии, че бензиностанцията е била без лиценз.

Мощен взрив отеква в Креведия около 19 ч. снощи. Пламват две цистерни на бензиностанция и близка къща. На място незабавно пристигат 25 пожарни автомобила.

"Използвахме роботи при гасенето на пожара, за да намалим броя на пожарникарите, изложени на риск в близост до цистерната", заяви Раед Арафат, заместник-министър на извънредните ситуации.

Евакуирани са 3000 души в радиус от 800 метра. Главният път, минаващ покрай колонките за зареждане с газ, е затворен за движение.

Въпреки всички усилия, два часа по-късно не е предотвратена втора експлозия. Ранени са 50 души, половината от които огнеборци. Телевизионните камери заснемат огнения ад.

"Всички видяхте какво стана, бях на улицата, когато зад мен стана втората експлозия, 26 пожарникари бяха ранени", заяви Раед Арафат.

Следва и трети взрив в 21:30 ч., този път без пострадали. Щетите са огромни. Първа жертва на трагедията е мъж, починал от инфаркт. Малко по-късно в болницата издъхва съпругата му, която е с 95 процента изгаряния.

В Букурещ премиерът Марчел Чолаку свика спешно заседание на кризисен щаб през нощта, а по-късно посети Креведия.

"Опитваме се да спасим живота на колкото се може повече хора. Разговарях с министъра на околната среда за качеството на въздуха. Свързахме се с близките на пострадалите. Открихме специална телефонна линия за хората в района", заяви Марчел Чолаку, министър-председател на Румъния.

В кръводарителските центрове в цялата страна се извиха опашки.

"Двама пациенти бяха транспортирани в Брюксел и други двама в Милано, единият от тях е в критично състояние", заяви Александру Рафила, министър на здравеопазването.

Фирмата, чийто резервоари се взривиха, не е имала разрешителни. За да бъдат избегнати подобни трагедии, премиерът разпореди проверки на всички бензиностанции и газстанции в страната и се зарече всички всички виновници да бъдат наказани.

Според румънски медии собственик на експлодиралата бензиностанция е син на кмет от управляващата Социалдемократическа партия, който е подал оставка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Весела Димитрова: За Олимпиадата ще имаме две нови съчетания, и при най-големите спортисти се случват такива падения
Весела Димитрова: За Олимпиадата ще имаме две нови съчетания, и при най-големите спортисти се случват такива падения
Ансамбълът пред БНТ: Съжаляваме, че не можахме да покажем това, върху което работихме цяла година
Ансамбълът пред БНТ: Съжаляваме, че не можахме да покажем това, върху което работихме цяла година