НОВИНИ

Кирил Петков: ГЕРБ трябва да се определят - с президента ли са или са за реформа в службите

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:52, 27.08.2023
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

След завръщането на Васил Божков съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш премиер Кирил Петков заяви, че очаква прокуратурата и съда да си свършат работата. Коментира още, че доверието му в изпълняващия функциите главен прокурор е критично ниско, защото Сарафов се занимавал с "полуполитически дела", а не с антикорупционни.

Кирил Петков коментира, че след завръщането на Васил Божков очаква прокуратурата и съдът да си свършат работата, без да се влияят от политическите събития.

"Знаете, че г-н Божков е на Магнитски. Знаете, че обвиненията за даване на подкуп са към г-н Горанов, който също е на Магнитски. Много е важно да видим след разследванията на прокуратурата дали ще има оневиняване и прикриване от моя гледна точка или ще се стигне до някакви истини по тези теми. Знаем, че в случая Магнитски беше даден и на двамата неслучайно от нашите външни партньори".

Петков обаче не спести критиките си към изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

"Моята вяра към изпълняващия главен прокурор в момента, г-н Сарафов, е под всякаква критика. Значи това, което видяхме до този момент е, че той единствено се занимава с някакви такива полуполитически дела. Затваря делото или разследването за кюлчетата и пачките, затваря "Барселона гейт". А не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела".

И не отговори на въпроса дали застреляният над Драгалевци Алексей Петров е участвал в съставянето на правителството.

"Това, което мога да кажа за Алексей Петров е, че просто е наистина безумно 2023 година да имаме показни убийства, като това на Алексей Петров, хора да бъдат застрелвани в главата по алеите. И едновременно с това службите за сигурност да не бъдат реформирани. Виждате, президентът не поиска смяната на най-висшата длъжност в професионалното ръководство на МВР, това е главният секретар. Сигурен съм, че ще направи същото и за ДАНС".

И задочно попита ГЕРБ защо 4 месеца законите за реформа в службите не са внесени. Обеща, че от "Продължаваме промяната" ще ги внесат още през септември.

"И те трябва ясно да се определят. С президента ли са или са за реформата в службите".

Петков отговори и на критиките на Борисов, че "Продължаваме промяната" извършват "поголовна подмяна" на кадрите в администрацията.

"Това, което искам да кажа на г-н Борисов, аз вчера го слушах и за ротациите и за неговата идея как се справя правителството. Първо, ако иска да си говорим, винаги може да ми вдигне телефона, а не през медиите. Направо говори някакви неща на медиите, без да се чуем. Надявам се на 1 септември да продължи комуникацията".

Петков добави, че през септември е най-важно да бъдат приети законите по плана за възстановяване, антикорупционния зако и този за мерките срещу изпирането на пари.

По темата работят: Иво Никодимов, Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров и Виктория Томова стартират участието си на US Open във вторник вечер
Григор Димитров и Виктория Томова стартират участието си на US Open във вторник вечер
Египет, Етиопия и Судан продължават преговорите си, свързани със спорен язовир
Египет, Етиопия и Судан продължават преговорите си, свързани със спорен язовир