НОВИНИ

Обезопасиха опасен участък на пътя София - Варна край Търговище

bnt avatar logo
от БНТ
15:33, 27.08.2023
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Обезопасиха критичен участък от пътя София - Варна. След многобройните протести Агенция "Пътна инфраструктура" изпълни набелязаните краткосрочни мерки в района на "Момина чешма" край Търговище. В началото на август лично министърът на регионалното развитие посети мястото и след среща с близки на загинали и пострадали се ангажира с мерки за обезопасяването на опасния участък.

Оттук започва проходът "Боаза" в посока София, има отбивка за вилната зона, както и крайпътна чешма с място за почивка за пътуващите. Честите нарушения тук са високата скорост и опасните изпреварвания, забранено е да се направи ляв завой към вилната зона, което почти не се спазва. От 15 години Владислав тук продава плодове и зеленчуци и е свидетел на ставащото в участъка.

След направен оглед на мястото от работна група бяха направени предписания за обезопасяването му в кратки срокове, като някои от тях бяха и изпълнени.

"Краткосрочните мерки, които вече са изпълнени, са полагането на шумна маркировка и ограничение на скоростта. В дългосрочен план предстои да бъде извършена реконструкция на кръстовището, като ще се осигури възможност на завиващите наляво да го направят по нова лента. В дългосрочен план за осигуряване на безопасността на пешеходците ще бъде изграден подлез, предстои и поставянето на камера, която ще следи за спазването на ограничението на скоростта", заяви Гергана Цонева, областен управител на Търговищка област.

В дългосрочен план с участието и на Общината е планирано да се направи нощно осветление на участъка, както и провеждане на обществена поръчка за проектирането и строителните работи по реконструкцията на пътя.

Но шофьори и живущи във вилната зона са убедени, че напрежението в тази част от пътя ще намалее, когато движението се поеме от строящата се в момента магистрала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лора Христова спечели трети златен медал на световното първенство по летен биатлон за девойки
Лора Христова спечели трети златен медал на световното първенство по летен биатлон за девойки
Илиана Раева: Истината е, че очаквахме повече от това световно първенство, но не се получи
Илиана Раева: Истината е, че очаквахме повече от това световно първенство, но не се получи