НОВИНИ

След земетресението: Четиризнаци се родиха в Алепо, хуманитарна помощ започна да достига до Сирия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:37, 18.02.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Близък изток
Слушай новината

133 000 бременни жени са засегнати от земетресението в Сирия, сочат данни на ООН. 44 000 от тях ще дадат нов живот през следващите три месеца, което ги поставя в риск заради условията на живот след бедствието.

Конвои с хуманитарна помощ продължават да прекосяват сирийската граница, въпреки усложнената обстановка. Камиони с жизненоважна помощ преминават успешно границата от южна Турция към северозападна Сирия.

БЧК предостави първите 2 тона хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Сирия

"От 9 февруари до миналата нощ общо 143 камиона са преминали през граничните пунктове Баб ал Хауа и Баб ал Салам. Това ще продължи и през уикенда и през всеки един друг ден, докато е необходимо", заяви Йенс Лаерке, говорител на ООН.

Оценките са, че близо 9 милиона души в Сирия са засегнати от земетресението. Хуманитарните служители са поразени не само от мащаба на разрушенията, но и от личната загуба за семействата.

"За първи път видях не просто пукнатини в сградите, но колегите ми и хората, с които разговаряхме в Сирия, са наистина покрусени. Нещо се е счупило в тях", разказва Фабрицио Карбони, регионален директор на Международния комитет на Червения кръст за Близкия изток.

Въпреки че навлизат на сирийска територия, камионите с хуманитарна помощ все пак се сблъскват със затруднения във вътрешността на страната, например в провинция Идлиб.

В Турция Червеният кръст работи в тясно сътрудничество с турския Червен полумесец за предоставянето на подслон, храна, вода, здравна грижа и дори средства на нуждаещите се.

"В Сирия, разбира се, също работим тясно с партньорите ни от сирийския арабски Червен полумесец за осигуряването на основни нужди на хората, включително здравна и психологическа подкрепа. Но също и хигиена - защото достъпът до чиста и безопасна вода в тази ситуация е изключително важен, за да се избегне потенциално бедствие, второ здравно бедствие", посочва Каролин Холт, директор в Международната федерация на Червения кръст.

А чудото на живота продължава да изумява. Четиризнаци се родиха в болница в Алепо. 25-годишната майка вече има две деца. Четирите бебета са под наблюдение и са в добро състояние.

Според данните на ООН общо 44 000 жени в Сирия се очаква да дадат нов живот през следващите седмици и това поставя допълнителни предизвикателства за грижата за тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ликът на Васил Левски се появи на бургаския плаж
Ликът на Васил Левски се появи на бургаския плаж
ЦСКА ще брани върха срещу Ботев Пловдив, "канарчетата" без успех в София през века
ЦСКА ще брани върха срещу Ботев Пловдив, "канарчетата" без успех в София през века