НОВИНИ

Комуникационната стратегия на Зеленски и как украинският президент стана световна знаменитост

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
22:00, 17.02.2023
Чете се за: 05:42 мин.
По света
Слушай новината

Как войната в Украйна промени страната, Русия, Европа и света - отговорите търсим в поредица от репортажи в "По света и у нас" преди първата годишнина от началото на инвазията.

Преди войната Володимир Зеленски често беше възприеман като комика, превърнал се в държавен глава. Но от първия ден на руската агресия - пред очите на целия свят израсна лидер, който вдъхновява и властва в сърцата на сънародниците си.

Зеленски и приближените му установиха контрол върху разказа за войната, владеят безупречнно информационното бойно поле, а комуникационната им стратегия е на път да се превърне в наръчник по лидерство по време на война.

Под светлината на ярки прожектори Володимир Зеленски излиза да произнесе реч и казва думи, които с години е чакал да изрече:

"Най-накрая, Украйна е обединена!"

Тази реч е измислена и е от сериала "Слуга на народа", а казаните преди три години думи сега изглеждат по-далеч от всякога. Още в първия ден на войната, докато украинската армия се сражаваше, Зеленски поведе битката на информационното поле. В първите дни комуникационната му стратегия беше да покаже, че Украйна ще се бори. Имам нужда от оръжия, а не от превоз - пише Зеленски в Туитър и публикува видео от пустите улици на Киев.

"Твърди се, че сме наредили на армията да не оказва съпротива и евакуацията е в ход. Тук съм!"

Същата вечер, докато ракети летят в небето на Киев, излиза навън и показва, че с него са всички членове на правителството. Зелената тениска и дрехите във военен стил станаха неизменна част на образа му. Обръща се към нацията всяка вечер, а само в първите две седмици от войната говори пред 10 парламента.

Основното послание - да събере международна подкрепа, а най-важният подход - да направи лична историята си, да накара хората да се идентифицират с това, което Украйна преживява. В посланието към британците прави препратки към емблематичната реч на Уинстън Чърчил от 4 юни 1940 година "Ще се бием на бреговете!"

"Ще се бием в горите, в полята, на бреговете и по улиците...."

Пред Бундестага напомня за разделението от Берлинската стена. В Париж използва мотото - "свобода, братство, равенство", а в Япония напомня за ядрената катастрофа. "Имам една необходимост", казва Зеленски пред американския конгрес по примера на речта на Мартин Лутър Кинг - "Имам една мечта".

"Помните ли Пърл Харбър? Ужасната сутрин на 7 декември, 1941 година, когато небето почерня от атакуващи ви самолети. Просто си спомнете. Помните ли 11 септември? Ужасният ден на 2001 г., когато посяха смърт в градовете ви."

Срещите му със световните лидери са ярък контраст между безупречните им костюми и военното му облекло. В речите му винаги присъства един мотив - събужда съвестта на слушащите: какви хора сте, за да бездействате в такъв момент:

"Колко крилати ракети трябва да паднат върху градовете ни, за да ни дадете помощ?"

"Покажете позицията си! Излезте от офисите си, от домовете си, от училищата и университетите. Излезте в името на мира!"

"Докажете, че сте с нас, докажете, че няма да ни оставите, че сте истински европейци!"

Ясни, кратки са посланията на всички в кабинета на Зеленски - до един са облечени във военен стил.

Вицепремиерът - Ирина Верешчук, премиерът Денис Шмигал, съветникът на президента Михайло Подоляк, кметът на Киев - Виталий Кличко. Целта на тази комуникационна стратегия не е просто да предизвика съпричастност, Зеленски се бори за нещо много по-голямо - оцеляването на държавата си.

Очертава хода на събитията месеци по-рано - псевдореферендумите в Украйна бяха през септември, а още през март Зеленски казва:

"Нашествениците в Херсонска област се опитват да повторят прословутия експеримент за създаване на псевдо-републики".

Всички от властта са близо до хората - Зеленски яде с войниците на фронта, посещава ранените. Разменя думи с всеки от тях.

Показва смирение пред ранените.

"Здравейте, как сте!.....Моля ви, не ставайте, аз ще дойда до вас."

Дори в деня, в който получи наградата на Тайм за Човек на годината - беше в болница.

След аплодисментите Зеленски не губи време с дълги уводи в речите си, веднага започва по същество.

"Това не е война между две армии, а война между два свята."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона - Манчестър Юнайтед постави рекорд по посещаемост в Лига Европа
Барселона - Манчестър Юнайтед постави рекорд по посещаемост в Лига Европа
Балкан Ботевград обърна драматично след продължение Спартак Плевен в НБЛ
Балкан Ботевград обърна драматично след продължение Спартак Плевен в НБЛ