НОВИНИ

От нашите пратеници: Косово отбеляза 15 години независимост

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:28, 17.02.2023
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

На фона на нестихващо напрежение със Сърбия, Косово празнува 15 години от независимостта си.

Годишнината беше отбелязана с военен парад, концерти и различни събития в цялата страна. По покана на косовския президент Вьоса Османи, на посещение в Прищина е българският вицепрезидент Илияна Йотова.

С много еуфория, гордост и надежди в Косово днес празнуват. Тук хората са щастливи от постигнатото през изминалите 15 години. Пред страната обаче остават още много предизвикателства. Най-младата държава в Европа досега е призната от 117 страни. Пет държави от Европейския съюз отказват да я признаят. Мотивът на Испания, Гърция, Кипър, Румъния и Словакия е, че косовският модел на отцепване може да се приложи и на техни територии. Освен това Косово все още не членува в ООН, заради ветото, наложено от Сърбия и Русия.

С болка за спомените от миналото и с мечти за едно по-добро бъдеще, Косово празнува независимостта си. Вече 15 години най-младата страна в Европа гради своя облик, укрепва държавността си и се опитва да създаде формула за съжителство между различни етноси, малцинства и общности. Житейска палитра, в която 15 000 души се определят с българско самосъзнание.

"Нашата цел е те да бъдат определени като общност. Да получат статут, представителство в техния Съвет на общностите, като по-нататък България ще работи тук да има и съботно-неделно училище. Тъй като в областите и градовете с по-компактно население очевидно има нужда от това", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Българите в Косово да имат своите права, както останалите общности в Косово. Такива са очакванията на нашата страна за бъдещето на косовските граждани с българско самосъзнание. На срещата в Прищина, обаче, беше отправен и поглед към миналото. Към 2008 година.

"България беше една от първите държави, които признаха независимостта на Косово, демонстрирайки подкрепата си към нас. През тези години държавата ви ни подкрепяше в усилията ни да се присъединим към международните организации", заяви Вьоса Османи - Садриу, президент на Косово.

Мечтите на Косово са евроатлантически. Надеждите са до няколко години животът в страната да стане достатъчно примамлив и да се ограничи емиграцията.

Прищина е най-младата столица в Европа. Тук средната възраст на жителите е 28 години. Косово оглавява списъка на държавите с най-младо население в Европа. Но това е и страната с един от най-високите проценти на безработица сред младите. Продължава да е голям и броят на напускащите страната.

Косово е сред най-бедните държави на Стария континент. Това е причината много хора да емигрират. Напрегнатите отношения със Сърбия карат много от инвеститорите да странят от балканската държава.

"Говорихме много и за френско-германското предложение. Разбира се, според тяхната оценка - то не може да бъде последно. Не и най-доброто. Но е първата стъпка за намиране на решение с техните съседи от Република Сърбия", заяви Илияна Йотова.

Надеждите на Европейския съюз са, че до пролетта ще бъде постигнат пробив в отношенията между Белград и Прищина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алберт Попов: Не съм доволен, истинската цел е в неделя
Алберт Попов: Не съм доволен, истинската цел е в неделя
Пешеходец е загинал след удар от кола в Банкя, шофьорът е избягал
Пешеходец е загинал след удар от кола в Банкя, шофьорът е избягал