НОВИНИ

Крум Зарков: Темата за импийчмънт е толкова екстравагантна, колкото някои идеи за референдум

bnt avatar logo
от БНТ
21:13, 17.02.2023
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Служебното правителство е изпълнило точно решението на 48-ото Народно събрание за оказване на военна помощ за Украйна. 50-те български военнослужещи, които ще се включат в мисията на ЕС в помощ на Украйна ще водят обучения единствено в държави от ЕС, вероятно в Германия и Полша.

Това заяви в "Панорама" служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

МС: Български военни не са командировани и няма да бъдат командировани в Украйна и извън ЕС

Той коментира, че позицията на президента Румен Радев за оказването на военна помощ на Украйна не може да бъде използвана като аргумент за евентуален импийчмънт.

"Темата за импийчмънт е толкова екстравагантна, колкото някои идеи за референдум. Аз се надявам партиите да влязат в предизборната кампания не с екстравагантни идеи, а с нещо сериозно", посочи той.

Зарков заяви още, че не се е отказал от битката за лидерския пост в БСП и няма намерение да напуска партията. Гледа на случилото се на конгреса на социалистите с притеснение.

"Корнелия Нинова сякаш спазва един от заветите на Чърчил, който определя успеха по това да вървиш от провал на провал без да губиш ентусиазъм. Не е добър знак за една партия да изключва своите младежи", посочи той.

Според него, въпреки че нямат правно действие в България, санкциите по закона "Магнитски" оказват влияние на страната ни.

"Санкциите не действат правно в България, но действат за България. Те са защитен механизъм на САЩ. С този свой закон САЩ предпазват себе си от капитали, които считат за мръсни и от хора, които считат за опасни. Прилагат се, когато САЩ и Великобритания считат, че държавата, от която са лицата в този списък, не може да се защитава от такива хора. В този смисъл те действат за България", каза той.

Министерството на правосъдието продължава работата по законопроекта за съдебната реформа, който регламентира нови начини за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и ще го внесе за ново разглеждане в 49-ото Народно събрание. В основната си част проектозаконът ще е същият като този, внесен в 48-ото НС. Зарков декларира готовността на Министерство на правосъдието да работи с всички партии, които имат интерес по проекта.

"Неслучайно и САЩ, и ЕК, и Венецианската комисия и мнозинството български граждани държат на това. Законът е ключов - практически, тъй като ще свали над 75 осъдителни присъди за правата на човека в България, но и символно, защото ще покаже, че никой не е над закона. Според някои има разпоредби в него, които могат да доведат до противоконституционност. Аз не съм съгласен, но това трябва да се реши от Конституционния съд, а за да стигне до Конституционния съд, обаче, законът трябва да бъде приет", каза Зарков.

Той коментира и трагедията край с. Локорско, където беше намерен камион с 18 мъртви мигранти в него и 34-ма други пострадали.

"За съжаление няма правна норма, която да отговори на такива трагедии - не е измислена, и те се случват. Мислим винаги постфактум и днес бях потресен, когато чух. Да спрем да говорим за хората, пък били те и бежанци, като за скакалци - това е моят призив. Борбата за охраната на границата и решаването на проблемите, които водят към тези трагедии, тепърва предстои.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков в "Панорама": Ще бъдем над 130 депутати в следващия парламент
Кирил Петков в "Панорама": Ще бъдем над 130 депутати в следващия парламент
Георги Караманджуков: Лудогорец не е виновен, че останалите български отбори не могат да станат шампиони
Георги Караманджуков: Лудогорец не е виновен, че останалите български отбори не могат да станат шампиони