НОВИНИ

Словения ще удължи с 20 дни мерките за граничен контрол с Хърватия и Унгария

Унгария граница
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:43, 27.10.2023
Чете се за: 02:15 мин.
По света
Слушай новината

Министерството на вътрешните работи на Словения ще предложи на правителството да бъде удължен граничният контрол с Унгария и Хърватия с още 20 дни, съобщи министърът на вътрешните работи на страната Бощян Поклукар, цитиран от СТА. В обяснението за взетото решение за временно повторно въвеждане на граничен контрол словенското правителство посочва заплахи за обществения ред и вътрешната сигурност в ЕС, ситуацията в Близкия изток и Украйна, както и неотдавнашните терористични атаки в някои страни - членки на ЕС.

"Знаем, че нивото на терористичните заплахи в някои европейски страни е все още високо; в Словения е средно. Това е и причината на 2 ноември министрите на три държави - Словения, Италия и Хърватия да се срещнат в Триест и да обсъдят заплахата от тероризъм и мерките, които установяваме на границата и в региона", добави Поклукар, цитиран от словенската телевизия N1.

На 21 октомври Словения въведе временен граничен контрол по границите с Хърватия и Унгария. Първоначално бе обявено, че мярката ще продължи десет дни, но Поклукар смята, че тя ще бъде удължена още малко. Според закона мярката може да бъде удължена до два месеца.

"Смятам, че нивото на опасност от тероризъм ще намалее с времето. Ще го оценяваме и коригираме в движение", каза министърът миналата седмица.

Словения въведе тази мярка, след като Италия я информира, че ще въведе временен граничен контрол със Словения. Италия вече посочи, че се очаква контрол на границата със Словения през цялата зима.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Дончев преодоля първите серии в спринта на 500 метра на Световната купа по шорттрек
Иван Дончев преодоля първите серии в спринта на 500 метра на Световната купа по шорттрек
Нефтохимик започна с победа участието си в квалификационния турнир от Шампионска лига
Нефтохимик започна с победа участието си в квалификационния турнир от Шампионска лига