НОВИНИ

Случаят "Дебора": Прокуратурата иска Георги Георгиев обратно в ареста

случаят дебора пуснаха домашен арест георги георгиев
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БНР
15:17, 05.08.2024
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Старозагорската прокуратура официално поиска от Пловдивския окръжен съд връщането в ареста на Георги Георгиев, подсъдим по делото "Дебора".

Той беше пуснат под домашен арест на последното съдебно заседание на 30 юли от Районния съд. Срещу Георгиев има три обвинения - за причинена с особена жестокост и по особено мъчителен начин многостепенна средна телесна повреда, за принуда и за закани с убийство спрямо 18-годишното момиче.

Наблюдаващите прокурори считат, че облекчената мярка е неправилно и незаконосъобразно разпоредена, като излагат конкретни аргументи.

Според тях задържането на Георги Георгиев е в разумен срок и съответства на целите на закона. Обвинението се позовава на решения на Европейския съд по правата на човека, според които при изменение на мярката за неотклонение съдът е длъжен да вземе предвид броя на извършените по-рано престъпления, да отчете вида им и времевия промеждутък между тях.

Освен това съдът е длъжен да съобрази, че в момента Георгиев е подсъдим за три тежки умишлени престъпления, всяко от които предвижда лишаване от свобода и засяга личността и безопасността на пострадалата Дебора Михайлова.

По делото предстои да се разпитат свидетели, чиито показания са от изключително значение и може да им бъде въздействано.

Прокуратурата се опасява, че наложеният "домашен арест" не представлява пречка Георги Георгиев да приема посетители, както и да ползва мобилни устройства, с които евентуално да влияе негативно на хода на процеса. Именно така е била отправена закана за убийство към момичето, изтъкват наблюдаващите прокурори.

Очаква се разглеждането на протеста от Окръжен съд - Пловдив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Добър жребий за Лудогорец за групите на Лига Европа при отпадане от Карабах
Добър жребий за Лудогорец за групите на Лига Европа при отпадане от Карабах
Отменено е частичното бедствено положение в община Елин Пелин
Отменено е частичното бедствено положение в община Елин Пелин