НОВИНИ

Случаят "Протасевич": Защо един блогър разгневи властите в Беларус

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
19:18, 27.05.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Общество
Слушай новината

Родителите на беларуския журналист Роман Протасевич призоваха лидерите от Европейския съюз и САЩ за съдействие за освобождаването на техния син. Те направиха обръщението си през информационния канал "Нехта", с работата си за който Протасевич привлече вниманието на властите в Беларус. Той беше арестуван в Минск, след като в неделя самолетът, с който пътуваше за Вилнюс, беше отклонен.

Ден по-късно европейските лидери решиха да затворят въздушното пространство и летищата на общността за авиокомпании от Беларус. На неформална среща в Лисабон се обсъждат и още икономически санкции за Минск.

Външните министри на ЕС ще заседават по случая "Протасевич"

Само на 20 километра от границата с Беларус, Вилнюс се превърна в едно от убежищата за несъгласните с управлението на Лукашенко. Там е опозиционният лидер и бивш кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская, а доскоро в литовската столица живееше и задържаният в Минск блогър Роман Протасевич.

Сн. БГНЕС

Полша е другият център на беларуската опозиция. Именно там е базиран малкият екип на "Нехта" - каналът, за който работи Протасевич и чийто съосновател е. Именно през тази платформа беларуската опозиция успява да се организира за големите протести миналото лято и да заобиколи цензурата.

"Режимът се страхува от свободното слово, от истината и затова набелязва хора, които говорят истината. Блогърите бяха първите, които бяха преследвани по време на масовите репресии миналата година", казва Степан Путило, основател на "Нехта".

От първо лице: Разказ на пасажерите от отклонения в Беларус самолет

Роман Протасевич е роден през 1995-та - година след идването на власт на Лукашенко. Едва 17-годишен вече бойкотира президента през социалните мрежи. Изключен е от училище, задържан и бит жестоко.

"Червените режими смятат леките мерки и диалога за слабост. Това се случва в Беларус", казва Агнешка Ромазевска, главен редактор на базиран в Полша алтернативен тв канал "Белсат".

Каналът, за който предава Протасевич, има близо два милиона абонати в 9-милионна Беларус. През "Нехта" се дават съвети как да се заобикалят кордоните по време на протестите, информация къде се събират протестиращите и се споделят кадри с полицейско насилие.

Каналът е определен от властите като "екстремистки". Именно заради свързаността си с него Роман Протасевич е задържан в Беларус. Въпреки стотиците заплахи, които колегите му казват, че са получили след ареста, Нехта организира пресконференция с родителите на Протасевич.

Сн. БГНЕС

"Моля ви да разкажете за тежкото положение на моя син, на целия свят, на премиерите, президентите, ЕС, САЩ. Моля ви - помогнете да спасим Роман!", казва Наталия Протасевич, майка на Роман Протасевич.

След широкия отзвук по случая "Протасевич", журналистите от "Нехта" смятат, че строги контрамерки срещу Беларус ще донесат истинска промяна в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рамадан Аталай: Закъснели сме с 11 години за развитието на енергетиката
Рамадан Аталай: Закъснели сме с 11 години за развитието на енергетиката
Проф. Илчев: Не бива да разчитаме на промяна в отношенията ни със Северна Македония в близко бъдеще
Проф. Илчев: Не бива да разчитаме на промяна в отношенията ни със Северна Македония в близко бъдеще