НОВИНИ

Външните министри на ЕС ще заседават по случая "Протасевич"

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:27, 27.05.2021 (обновена)
Чете се за: 02:57 мин.
Европа
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Международната организация за гражданска авиация ще проведе извънредно заседание, на което ще обсъди отклонения от Беларус самолет. Очаква се експертите да започнат разследване на случая. По думите на близки на задържания в Минск журналист Роман Протасевич той е нарушил правилото си да не прелита над Беларус.

В неделя - 23 май, след предполагаемо фалшив сигнал за бомба самолет, изпълняващ полет Атина - Вилнюс, принудително кацна в Минск. В беларуската столица беше задържан журналистът и критик на президента Александър Лукашенко Роман Протасевич.

Случаят предизвика бурна международна реакция, включително санкции срещу Беларус. Международната организация за гражданска авиация може да разследва случая, но няма права да налага санкции. Близки на арестувания журналист споделиха, че той е изневерил на едно от правилата си - да не пътува над Беларус, откакто се е преместил да живее в Литва.

"Той винаги беше в добро настроение. И е много жалко, че Роман допусна такава грешка. Защото ние, в един от чатовете си, обсъждахме, че не си струва да се лети над Беларус - защото страната е част от Общността на независимите държави, а това значи, че не е безопасно. И във всеки момент самолет може да бъде приземен. Колеги на Роман обаче споделят, че напоследък той се е поотпуснал, защото не усещал заплаха", каза основателят на NEXTA 3208 Степан Путило.

А според близки до лидера на опозицията в Беларус Светлана Тиханская целта на Лукашенко е била да предаде редица послания.

НАТО призова за незабавно освобождаване на Протасевич

"Има три причини за този арест. Първо - да се накаже Роман, който е личен враг на Лукашенко. Второ - послание към Запада - аз съм алфа-мъжкарят тук, не ме интересува какво мислите, мога да нарушавам всички правила, всички норми и разпоредби, правя каквото си поискам с опонентите си. И трето - послание към Светлана Тихановская, която летя с този полет само седмица преди Роман, послание за всички беларуси, избягали от Беларус - мога да ви намеря където и да сте, моите КГБ хора са навсякъде", каза съветникът на Светлана Тихановская Франак Вячорка.

В първия си коментар след инцидента президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че реакцията на Минск е била адекватна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън нареди ново разследване за произхода на COVID-19
Байдън нареди ново разследване за произхода на COVID-19
Над 60 000 четвъртокласници се явяват на НВО
Над 60 000 четвъртокласници се явяват на НВО