НОВИНИ

Какво откриха археолозите по трасето на Балкански поток

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:00, 26.05.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Националният археологически музей днес представя резултатите от най-мащабните археологически проучвания до този момент в България. Става дума за историята, която археолозите успяха да съхранят по трасето на газопровода при строежа на Балкански поток. За две години са проучени 120 обекта от неолита до Средновековието. В този процес на интензивни разкопки се наложиха и нови стандарти, които вероятно ще променят работата на археолозите занапред.

За две години са проучени 470 километра линейно трасе, в тази мащабна работа се включиха близо 600 или практически археолозите на всички музеи в страната. Това ускори неимоверно натрупването на ценна информация за историята по нашите земи, или за 2 години учените постигнаха резултати, което иначе им отнема десетилетия.

"От друга страна, не може така да премълчим, че стандартите за спасителни проучвания в България стават все по-добри и само за сравнение, НАИМ до преди 10 години се съдеше с българската държава, която се опитваше административно да докаже, че археологията не е наука просто защото така беше по-удобно за процедурите, които искаха да провеждат", заяви директора на музея Христо Попов.

Обектите по трасето на газопровода разкриват живота и бита най-вече на обикновените хора, обитавали земите ни на север от Стара планина. Най-интензивно учените събраха данни за живота от ранната бронзова епоха, по-слабо проучен до този момент период. Разкрити са 14 гроба. Находките тук са от могила край Чудомир.

"Показват резултатите от проучването на тази могила населението, неговите обичаи, предполага се, че те са дошли от степите от север", каза още Христо Попов.

Погребалните практики и находки намират общи паралели с ритуалите от прибалтийската зона. Останките от обикновена римска сграда също поднасят интересни находки.

"Една куриозна находка, бих казал, която има много общи паралели със съвременното ежедневие в наши дни. Но всъщност е находка на 1800 години. Това е решетка за канализация", обясни директорът на музея.

Археолозите се надяват да наложат постигнатите стандарти за работа и в обичайните им, планирани проучвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валежите с гръмотевични бури продължават
Валежите с гръмотевични бури продължават
Туризъм и COVID: Какви са правилата за пътуване зад граница
Туризъм и COVID: Какви са правилата за пътуване зад граница