НОВИНИ

Туризъм и COVID: Какви са правилата за пътуване зад граница

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:52, 26.05.2021
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Инструкциите за безопасно пътуване и правилата, които са в сила за всяка държава, трябва да се познават добре от желаещите да излязат зад граница, съветва външното ни министерство.

От министерството казват, че пътуванията не са желателни, защото ситуацията с коронавируса все още не е овладяна и каквото и да било пътуване е рисковано.

Все пак, ако се решим или пък е неотложно - ето за какво да внимаваме и къде да търсим най-актуалната информация.

Най-сигурното място за проверка е сайтът на външното ни министерство. Там имат специално разработена графа "Коронавирусът - как да пътуваме", а дестинациите се избират с едно кликване. След това на екрана излиза всичко, което трябва да знаете за съответната страна.

"Тази информация постоянно се обновява и, ако е написано в нашия сайт, че се приема и антигенен тест, то значи е така", заяви Антон Марков, директор на "Ситуационния център" към МВнР.

Ситуацията е много динамична, така че проверявайте буквално часове преди да заминете.

В Европа с ваксинационен сертификат може вече да пътувате за Гърция, Дания, Чехия, Румъния, Германия, Словакия, Словения, Финландия, Унгария и Кипър, а от 1-ви юли "зеленият сертификат" ще важи за всички членки на съюза.

Извън него с поставена втора доза преди не по-малко от 14 дни можете да пътувате в Грузия, Израел, Малайзия, Швейцария, Черна гора, Япония.

"Това, което препоръчвам на българските граждани, които ще пътуват със самолет, е да се заинтересуват и от правилата на самата авиокомпания, защото може за страната да не се изисква PCR тест, но самата авиокомпания да го изисква при качване на борда", допълни Антон Марков.

В ситуационния център към министерството на външните работи за 24 часа получават над 700 обаждания свързани с пътуване зад граница.

Често задаван въпрос е - какви са правилата , ако полетът е с прекачване.

"Например в момента за пътуване до САЩ не можеш да транзитираш през Европа, ако билетът ти е през Франкфурт или Париж, не можеш да влезеш в САЩ", каза още Елена Стоянова, управител на фирма за пътувания и събития.

Изключително строги все още са правилата за влизане във Великобритания, Тайланд и Китай.

Държавите, в които не можете въобще да пътувате, са Австралия, Нова Зеландия, Индия, Виетнам и Русия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво откриха археолозите по трасето на Балкански поток
Какво откриха археолозите по трасето на Балкански поток
По следите на солунските братя: "В търсене на Полихрон"
По следите на солунските братя: "В търсене на Полихрон"